Οικονομία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη του μεγάλου προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη του μεγάλου προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη του μεγάλου προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, με τις τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει να ενεργοποιούνται όλες μαζί, το αργότερο εντός του Μαρτίου.

Η προδημοσίευση του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη του μεγάλου προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, με τις τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει να ενεργοποιούνται όλες μαζί, το αργότερο εντός του Μαρτίου.

Η προδημοσίευση του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις καθώς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν βελτιώσεις και αλλαγές με βάση και την εμπειρία των παλαιότερων αντίστοιχων προγραμμάτων που έτρεξαν με το ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα είναι τέτοιες ώστε να χρειαστεί να αλλάξει ουσιαστικά η προδημοσίευση του οδηγού, αλλά κάποιες παραμέτρους θα αλλάξουμε για τη συμμετοχή και για τις εταιρείες οι οποίες θα συμμετέχουν, να υπάρχει στόχος για τον αριθμός των εταιρειών ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Μάξιμο Σενετάκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σενετάκης ανέφερε ακόμη πως ο προϋπολογισμός θα παραμείνει στα 300 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις δράσεις που θα βγουν μαζί ενώ μιλώντας για τυχόν επόμενα βήματα σημείωσε πως «θα δούμε ανάλογα με τη συμμετοχή για το πώς θα κινηθούμε. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδος δαπανήθηκαν 600 εκατ. ευρώ για τις δράσεις έρευνας και καινοτομίας μέσω δύο προκηρύξεων. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όσο πιο ουσιαστικά γίνεται να μην υπάρχει δαπάνη χρήματος που δεν θα κατευθύνεται στον στόχο που θέλουμε»

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι τέσσερις παρεμβάσεις του «Ερευνώ – Καινοτομώ» είναι οι εξής:

· Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ

· Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ

· Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ

· Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις

Η παρέμβαση Ι απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) είτε ομάδες επιχειρήσεων στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 800.000 ευρώ.

2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

Η παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων, ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ. Σε συμπράξεις άνω των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις και τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 2.000.000 ευρώ.

3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Δυνητικοί δικαιούχοι στην παρέμβαση ΙΙΙ, είναι υφιστάμενες μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται επίσης στα 2.000.000 ευρώ.

4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Πηγή: insider.gr//Κώστας Κετσιετζής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments