ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανάμεσα στο «τέρας» της ακρίβειας και στα τερατουργήματα της κυβέρνησης

Ανάμεσα στο «τέρας» της ακρίβειας και στα τερατουργήματα της κυβέρνησης
Γράφει η Κουκουδάκη Μάρα, Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Εδώ και πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει εστιάσει στην αναγκαιότητα που υπάρχει για την ύπαρξη ελέγχων σε όλη την αγορά, ώστε να αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια. Αντί αυτού όμως έχουμε δει μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ημίμετρα. Πρόστιμα που είτε δεν επιβάλλονται, είτε δεν εισπράττονται έγκαιρα. Προφανώς, εάν δεν μιλάμε για εμμονική στάση, δεν υπάρχει έλεγχος στην αισχροκέρδεια από επιλογή έτσι ώστε να ευνοούνται ελάχιστοι εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να μας πείσουν για την «ανάπτυξη» που έχει ήδη έρθει ή έρχεται, έξω, στην πραγματική ζωή, αυτό δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, επιτέλους παραδέχθηκε πως η ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά δεν είναι εισαγόμενη για αυτό και η κυβέρνηση του δεν πείθει κανέναν πια όσον αφορά στα μέτρα που έλαβε κατά της ακρίβειας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν ξέρουμε ότι ο σωρευτικός πληθωρισμός στα τρόφιμα την τελευταία 2ετία ανέρχεται στο 27%; Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι το ανακάλυψε μετά από 4,5 χρόνια, με τόση καθυστέρηση, εάν η ακρίβεια και οι εκρηκτικές ανατιμήσεις δεν αποτελούσαν προϊόν των δικών του πολιτικών επιλογών, της ανικανότητας της κυβέρνησής του και της ατολμίας τους να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα.

Παράλληλα εδώ και 4,5 χρόνια τα ενοίκια έχουν ανέβει 43 – 52%. Πρόκειται για ακραία αύξηση που πλέον μας επηρεάζει και μας αφορά όλους. Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες γύρω από αυτή την κατάσταση;

Σίγουρα πρώτα απ’ όλα η εμμονική – και πάλι – συνέχιση του μέτρου της Golden Visa. Μέτρο με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα, πέρα από τα πρόσκαιρα έσοδα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για μέτρο που επιδρά μόνο αρνητικά στο χρηματιστήριο στέγης στην Ελλάδα, όσον αφορά στη διαμόρφωση των ενοικίων. Αντί η κυβέρνηση να επιδιώκει τη δημιουργία ενός προγράμματος κοινωνικών κατοικιών για να μειωθεί το κόστος στέγασης, τη βλέπουμε να αφήνει το όριο αξίας ακινήτου για τη Golden Visa στις 250.000 ευρώ σε περιοχές όπως π.χ. ο Πειραιάς, έτσι ώστε να προχωρήσει ο αφελληνισμός, μετά το κέντρο της Αθήνας και στις πιο λαϊκές γειτονιές.

Στη συνέχεια κι ενώ από το 2019 ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει, ως προτεραιότητα του από τότε, τη ρύθμιση των Airbnb, στην πράξη δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχουν πουθενά ρυθμιστικές πολιτικές και καίριες παρεμβάσεις που να αγγίζουν το πρόβλημα στην ολότητα του. Μιλάμε λοιπόν για παντελή έλλειψη πολιτικής που να αφορά στην κοινωνική κατοικία. Με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει ως κράτος την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου που θα ρυθμίζει το τεράστιο ζήτημα του κόστους στέγασης στη χώρα, έτσι ώστε να θωρακιστούν τα μεσαία και αδύναμα νοικοκυριά.

Στην κυβέρνηση επιμένουν να συζητούν για «ανάπτυξη», πανηγυρίζουν για τη μείωση της ανεργίας και παράλληλα επικαλούνται αύξηση μισθών. Για τι μισθούς μιλάμε; Ποιοι είναι εκείνοι οι μισθοί που καθιστούν αυτή τη στιγμή βιώσιμο ένα μέσο νοικοκυριό, που ανταποκρίνονται στην κάλυψη βασικών αναγκών; Οι μισθολογικές αυξήσεις θα έπρεπε ήδη να διαμορφώνονται έτσι ώστε να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Να μπορούμε επιτελούς να μιλήσουμε για ουσιαστική αύξηση πραγματικών μισθών.

Λάδι, φρούτα, τυριά, βρεφικό γάλα, λαχανικά, αυγά, άλευρα και δημητριακά, κρέας και μία σειρά από αγαθά τα πληρώνουμε ακριβότερα έως πολύ ακριβότερα από την υπόλοιπη ΕΕ, όπου οι εργαζόμενοι βέβαια έχουν τουλάχιστον διπλάσιους μισθούς. Οι στρεβλώσεις λοιπόν παραμένουν και οι ανισότητες οξύνονται.

Έχουμε προτείνει κατ’ εξακολούθηση τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, όσο διαρκεί η κρίση, άλλα η κυβέρνηση κωφεύει. Προσπαθεί να αξιοποιήσει αρνητικά το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας παντού ότι η Ισπανία απέτυχε με τη μείωση του ΦΠΑ και απορρίπτει ένα μέτρο μέσα από το οποίο οι ελληνίδες και οι έλληνες θα μπορούσαν να δουν απτά αποτελέσματα, τη στιγμή που η Ισπανία από τις 16 Γενάρη ανακοίνωσε ότι μειώνει περαιτέρω τον συντελεστή ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, από 5% σε μηδενικό συντελεστή ως τον Ιούνιο κι έτσι όχι απλά συγκρατεί, αλλά μειώνει την τιμή.

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, αλλά για τον κ. Μητσοτάκη, όλα βαίνουν ιδανικά, τη στιγμή που η ευθύνη για την τεράστια κερδοσκοπία σε βάρος των ελλήνων πολιτών είναι όλη δική του. Είναι πραγματικά λες και πιστεύει ότι θα μας πείσει πως ζούμε σε άλλη χώρα. Η κατάσταση όμως στον τόπο μας δεν έχει πολλές ερμηνείες. Η φτωχοποίηση των πολλών έναντι των λίγων γίνεται, εδώ και χρόνια μέσω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην αγορά, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

*Η Κουκουδάκη Μάρα, Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments