Διεθνή

Κύπρος: Ανησυχία για ενδεχόμενα αντίποινα λόγω Υεμένης

Κύπρος: Ανησυχία για ενδεχόμενα αντίποινα λόγω Υεμένης

Πηγή Φωτογραφίας: [364911] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι βρετανικές βάσεις χρησιμοποιούνται για επιθέσεις στην Υεμένη.

Εντείνονται οι ανησυχίες για το πώς εισέρχεται η Κύπρος στο κάδρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο στόχαστρο των Χούθι, μέσω του ρόλου που παίζουν οι βρετανικές βάσεις στο νησί.

Από τα μέσα Νοεμβρίου σε δημοσίευμα του Declassified UK, που αναδημοσιεύται από το in.gr, αναφερόταν ότι ο στρατός των ΗΠΑ προμηθεύει κρυφά με όπλα το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας τις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, “περισσότερα από 40 αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη, 20 βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη και επτά μεγάλα μεταγωγικά ελικόπτερα πέταξαν στη βάση στο Ακρωτήρι, φορτωμένα με εξοπλισμό, όπλα και στρατεύματα”.

Η βάση στο Ακρωτήρι αποτελούσε επί μακρόν ορμητήριο για τις βρετανικές στρατιωτικές και βομβαρδιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Η βάση του Ακρωτηρίου απέχει 180 μίλια από το Τελ Αβίβ και η πτήση διαρκεί 40 λεπτά.

Με βάση ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου στα μέσα Ιανουαρίου, η Κύπρος βρέθηκε στο κάδρο της αμερικανο-βρετανικής επίθεσης κατά των Χούτι, με τα βρετανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να τονίζουν τον ρόλο της Κύπρου στη συνολική επιχείρηση, καθώς χτυπήθηκαν 73 στόχοι σε 16 τοποθεσίες.

Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα, «οι αναφορές στην Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως αφετηρία τις Βάσεις Ακρωτηρίου. Δημοσίευμα παρουσιάζει την Κύπρο και ως έδρα αμερικανικής υπηρεσίας, η οποία έχει ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών».

Σύμφωνα με τον Independent ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι, «ανέφερε ότι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoons απογειώθηκαν στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης (ώρα Βρετανίας) από τις βάσεις της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου».

Ο Independent προσθέτει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη “πέταξαν δυτικά του Ισραήλ πριν κατέβουν στην Ερυθρά Θάλασσα και επιτεθούν σε θέσεις των Χούτι στη δυτική Υεμένη”.

Ο Guardian, από την πλευρά του, σημειώνει: “Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τέσσερα RAF Typhoon FGR4 με την υποστήριξη του Voyager. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου στις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης και έριξαν φορτίο σε σημείο της Υεμένης γύρω στις 11.30 το βράδυ. Επέστρεψε στην Κύπρο στις 3 π.μ.”. Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Κύπρο δήλωσε: “Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να προστατεύεται. Είμαστε σε στενή επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις εξελίξεις στην περιοχή”.

Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, έξω από τη Βάση Ακρωτηρίου, που καταδίκαζε την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στο νησί στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Μετά τη διαμαρτυρία ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε δήλωση του υποστήριξε ότι κανένα πολεμικό φορτίο «δεν μεταφέρθηκε με πτήσεις μας στο Ισραήλ».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την απογείωση βρετανικών αεροσκαφών από τη βάση του Ακρωτηρίου, εκπρόσωπος του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι “όσον αφορά τη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο και το πράττει πάντοτε εντός του πλαισίου που καθορίζεται από την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και τα συνοδευτικά της έγγραφα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments