Podcasts | Pagenews Politics #10

Φαραντούρης: Οι ευρωεκλογές είναι ένα πολιτικό γεγονός που επηρεάζει τις ζωές μας

Θέματα αιχμής, σε ποσοστό 80%, αποφασίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο

20.01.2024 | 16:06

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Φαραντούρης: Οι ευρωεκλογές είναι ένα πολιτικό γεγονός που επηρεάζει τις ζωές μας

Θέματα αιχμής, σε ποσοστό 80%, αποφασίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο κ. Νίκος Φαραντούρης στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Κληθείς να προσδιορίσει τον εκλογικό πήχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «πρόκειται για ένα πολιτικό ορόσημο. Είναι ένα πολιτικό γεγονός που επηρεάζει τις ζωές μας. Τα σημαντικότερα πράγματα για την καθημερινότητά μας λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Θέματα αιχμής, σε ποσοστό 80%, αποφασίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ερώτημα λοιπόν είναι όταν αποφασίζονται αυτές οι πολιτικές, είμαστε εκεί; Συμμετέχουμε στη λήψη της απόφασης. Άρα, ο κόσμος πρέπει να πάει να ψηφίσει, κυρίως για να στείλει εκπροσώπους της κοινωνίας στις Βρυξέλλες. Ανθρώπους με τεχνοκρατική επάρκεια. Ο πήχης θέλω να μπει ψηλά».

Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στις δημοσκοπήσεις και τις αρνητικές καταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ, το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «το ζητούμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει από αυτήν τη δημοσκοπική κάμψη, η οποία αντανακλά μια περίοδο εσωστρέφειας. Όμως, όλα αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω. Έχουμε προβλήματα ακρίβειας, είμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα παραβατικότητας κ.λπ».

Ερωτηθείς για την έξαρση της παραβατικότητας, ο κ. Φαραντούρης απάντησε: «Όλα αυτά δείχνουν μια κοινωνική αποσύνθεση. Όσο διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και όσο γκετοποιούνται κάποιες γειτονιές, τόσο περισσότερο θα είμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα παραβατικότητας».

Σχετικά με την πρόταση ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές, επισημάνθηκε πως «μπορείς  να συνεργάζεσαι και να συμπλέεις με όμορους χώρους χωρίς να χάνεις την ταυτότητά σου. Είναι μια αρκετά πρόωρη συζήτηση. Η συζήτηση  για συνεργασίες είναι θεμιτή. Οι συνεργασίες είναι στο DNA του χώρου μας, αρκεί όμως αυτά να μη γίνονται βεβιασμένα. Σημασία έχει οι συνεργασίες να μη γίνονται από επάνω προς τα κάτω, αλλά αντίστροφα, από κάτω προς τα επάνω».

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Διονύση Τεμπονέρα για ένα μέτωπο δημοκρατίας, ο κ. Φαραντούρης τόνισε πως «έχουμε μια παράδοση στο χώρο μας, οι απόψεις μας να συζητούνται ανοιχτά. Υπάρχουν τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανά μας. Είμαστε ανοιχτοί σε θέσεις και απόψεις».

Τέλος, αναφορικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το στέλεχος της Ριζοσπαστικής αριστεράς υποστήριξε πως «το παράδοξο είναι το τι κάνει η κυβέρνηση, η οποία έχει την  κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις αποκρυσταλλωμένες θέσεις του. Η αποχή όμως δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη, δημοκρατική κυβέρνηση. Αυτό είναι το κρίσιμο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο προέρχεται από τον χώρο της κυβέρνησης, της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το παράδοξο δεν είναι το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης φέρνει ένα νομοσχέδιο και, την ίδια στιγμή, μιλάει για αποχή. Είναι τουλάχιστον  γελοιοποίηση του κοινοβουλευτικού συστήματος αυτό που έγινε από την πλευρά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».