Podcasts | Pagenews Politics #11

Καλλιακμάνης: Ο κ. Χρυσοχοίδης είναι μια συνταγή που πάντα πετυχαίνει

Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά, μια μαύρη χρονιά για την Ελληνική Αστυνομία

21.01.2024 | 15:35

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Καλλιακμάνης: Ο κ. Χρυσοχοίδης είναι μια συνταγή που πάντα πετυχαίνει

Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά, μια μαύρη χρονιά για την Ελληνική Αστυνομία

Συνέντευξη για τα καίρια ζήτημα της Ελληνικής Αστυνομίας παραχώρησε ο κ. Γιώργος Καλλιακμάνης στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό, η χρονιά που πέρασε μπορεί να θεωρηθεί μια ατυχής και άσχημη χρονιά όσον αφορά τις απώλειες που μέτρησε η ΕΛ.ΑΣ. σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ερωτηθείς για την επιστροφή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Καλλιακμάνης απαντά πως ο νέος υπουργός είναι γνώστης της ΕΛ.ΑΣ. και ότι πρόκειται για «μια συνταγή που πάντα πετυχαίνει», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα της εφηβικής και νεανικής παραβατικότητας, ο κ. Καλλιακμάνης επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον στη διαμόρφωση της στάσης και της συμπεριφοράς των νέων συνανθρώπων μας.

Κατά τον κ. Γιώργο Καλλιακμάνη, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η μάχιμη και εμφανής αστυνομία, να τονωθούν τα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας και να συνεχιστεί η προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνικής πρόσληψης του Έλληνα αστυνομικού.

Στις γραμμές που ακολουθούν, παρατίθεται το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο Pagenews και την δημοσιογράφος κ. Σοφία Χύτου.

Χάθηκαν αστυνομικοί, νέα παιδιά, το τελευταίο διάστημα.

Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά, μια μαύρη χρονιά για την Ελληνική Αστυνομία. Και το θέμα είναι ότι δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη το επάγγελμα του αστυνομικού ως επικίνδυνου, παρόλο που οι 300 της Βουλής το παραδέχονται και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνο. Θα ήταν μια επιβράβευση για τον Έλληνα αστυνομικό.

Είχαμε τον μίνι ανασχηματισμό. Ο κ. Χρυσοχοίδης ανέλαβε για πέμπτη φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο κ. Χρυσοχοίδης είναι μια συνταγή που πάντα πετυχαίνει. Ξέρει πολύ καλά τα της Αστυνομίας. Πρωταγωνίστησε στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα της αντιτρομοκρατικής, αλλά πολιτικός προϊστάμενος σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ο κ. Χρυσοχοίδης. Άρα είναι μια πολύ καλή συνταγή. Είναι πράγματι η τρίτη αλλαγή μετά τις εκλογές. Και ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε πολλά πράγματα στην Ελληνική Αστυνομία. Ο κ. Χρυσοχοίδης ξαναγυρνάει γιατί μεταξύ Χρυσοχοίδη και Θεοδωρικάκου υπήρξε κάποιο μικρό πρόβλημα, αλλά και γενικότερα δεν ενισχύθηκε η μάχιμη αστυνόμευση όπως θα έπρεπε. Για αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση. Κακά τα ψέματα, η εγκληματικότητα καλπάζει, η παραβατικότητα των ανηλίκων αυξάνει. Ο μέσος όρος της ηλικίας των δραστών συνεχώς κατεβαίνει. Δηλαδή, βλέπουμε πλέον πως παιδιά 12 και 13 ετών παίρνουν μαχαίρια και «καρφώνουν» συνομηλίκους τους.

Τι φταίει για την αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας;

Τα περιστατικά που έχουν να κάνουν με την ανήλικη παραβατικότητα φαίνεται πως δράστες είναι παιδιά, αλλά, πολλές φορές, είναι και θύματα, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις του μπούλινγκ και λοιπά. Πρόκειται για παιδιά, που οι δύο γονείς δεν ασχολούνται. Στην προσπάθεια του κέρδους και της καριέρας, οι γονείς δεν ασχολούνται όσο πρέπει με τα παιδιά. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Και οι καθηγητές του γυμνασίου και του λυκείου πρέπει να καταλάβουν πως προετοιμάζουν τα παιδιά για να βγουν στην κοινωνία. Αυτοί που ασκούν λειτουργήματα (αστυνομικοί, δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί) θα πρέπει να έχουν το αίσθημα ευθύνης ανεπτυγμένο και σε μεγάλο βαθμό για να αντιληφθούν πως αυτό που κάνουν έχει να κάνει με την κοινωνία, έχει να κάνει με το αύριο. Αυτοί που ασκούν λειτούργημα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Όσον αφορά την παραβατικότητα των ανηλίκων, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή δουλειά (αστυνομία, παιδεία, νομοθετική εξουσία, δικαστική εξουσία, υπουργείο Οικογένειας). Αυτό που γίνεται τώρα δεν μπορούσε να προβλεφθεί πριν από 15 χρόνια. Δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς πως παιδιά 13 και 14 ετών θα κάνουν συμμορίες και θα ληστεύουν συνομηλίκους τους. Έχει βέβαια παίξει ρόλο και το διαδίκτυο και η πτώση των ηθικών αξιών και οι οικονομικές αντιφάσεις που υπάρχουν. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι πως δουλεύοντας, δε μπορείς να γίνεις καταξιωμένος. Φυσικά, δεν είναι έτσι. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτές τις αντιφάσεις, αυτή την αντίληψη. Και μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα πέρασε πόλεμο. Ο πόλεμος φέρνει φόβο και δημιουργεί επιθετικότητα. Παρόλα αυτά, όμως, όλοι κοιμόντουσαν με τις πόρτες ανοιχτές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη ΔΕΘ πως μειώνει τους αστυνομικούς, που βρίσκονται στα «επίσημα». Εσείς βλέπετε ότι αυτό προχωράει;

Πρέπει να ενισχυθεί η εμφανής και μάχιμη αστυνόμευση. Το κύτταρο της Αστυνομίας είναι το αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφαλείας, τα οποία, αυτή τη στιγμή, παραπαίουν. Υπάρχουν τμήματα με 4 – 5 άτομα, ενώ υπάρχουν επίσημοι, που τους ακολουθούν 15 και 20 άτομα. Αυτό είναι πολύ άσχημο για τον πολίτη, που θέλει να απολαύσει το αγαθό της ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που απομάκρυνε τη μισή φρουρά του, για να πάνε σε τμήματα ασφαλείας. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, γιατί κάποιοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν προσφυγές και λοιπά. Όμως, συνεχίζεται αυτή η διαδικασία. Εγώ ελπίζω να ευοδωθεί, να φύγουν 2500 άτομα από τα επίσημα. Και εγώ θα έλεγα πως πρέπει να φύγουν ακόμη περισσότεροι, γιατί στα επίσημα υπηρετεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Στα επίσημα σαν υπηρεσία φαίνεται ότι υπηρετούν περί τα 4000 άτομα. Όμως, από άλλες υπηρεσίες υπάρχουν άτομα που είναι σε στόχους. Αυτά πρέπει να πάνε στα τμήματα. Πρώτα ο πολίτης.

Βλέπετε ότι από την πλευρά του κόσμου, των πολιτών, έχει αλλάξει κάτι απέναντι στον αστυνομικό;

Έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Πρέπει να μπουν στα σχολεία αστυνομικοί με τη στολή. Αστυνομικοί που θα μιλήσουν για τα ναρκωτικά, αστυνομικοί που θα μιλήσουν για το bulling, αστυνομικοί που θα μιλήσουν για το διαδίκτυο, αστυνομικοί που θα μιλήσουν για την οδική ασφάλεια. Πιστεύω ότι κάθε χρόνο θα έπρεπε σε κάθε σχολείο να πηγαίνουν αστυνομικοί για να μιλήσουν στα παιδιά. Αστυνομικοί που θα δείξουν το πραγματικό πρόσωπο της αστυνομίας. Και πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει η αντίληψη του κόσμου για την αστυνομία. Νομίζω πως σε αυτό έχουμε βοηθήσει και εμείς. Έχουμε αποδείξει πως ο αστυνομικός μπορεί να έχει προσωπικότητα, να έχει απόψεις και να ενημερώνει τον κόσμο σωστά, χωρίς να τον τρομοκρατεί, και να τον ενημερώνει. Και στην περίπτωση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη – όλα δείχνουν πως πρόκειται για δολοφονία, χωρίς, βέβαια, να είμαι εγώ το δικαστήριο –, είδαμε πως ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε πολύ. Τα ΜΜΕ πρόβαλαν το ζήτημα με συμπάθεια για τον αστυνομικό. Ήταν ένας μαρτυρικός θάνατος, μια μαρτυρική δολοφονία.

Ο οργανισμός της αστυνομίας χρειάζεται γενναίες αλλαγές, για να μπορέσει να γίνει καλύτερη. Να είναι η αστυνομία αποτελεσματική και ο πολίτης να βρίσκει λύση στο πρόβλημά του.