Nέα της αγοράς

Στα 27 ευρώ το αέριο, στο 5% η πτώση – Σταθεροποιητικές τάσεις το πετρέλαιο

Στα 27 ευρώ το αέριο, στο 5% η πτώση – Σταθεροποιητικές τάσεις το πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Νήσος Ρεβυθούσα, ένας απο τους Δέκα αντίστοιχους σταθμούς που λειτουργούν σήμερα στο χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης. Τρίτη 7 Ιουλίου 2020. (EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Παρά την κλιμάκωση της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και τις συναφείς διαταραχές στον διεθνή εφοδιασμό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, οι τιμές του LNG στην Ευρώπη συνεχίζουν να μειώνονται.

Στα 27 ευρώ ανα μεγαβατώρα κινούνται τα futures του φυσικού αερίου καταγράφοντας πτώση 5%, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου δεν σημειώνουν αξιόλογη μεταβολή.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά σχεδόν 60% το 2023 από το μέγιστο επίπεδό τους το 2022 και συνεχίζουν να μειώνονται κυρίως λόγω των αποθεμάτων ρεκόρ φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει το News.Az επικαλούμενο το Bloomberg.

Παρά την κλιμάκωση της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και τις συναφείς διαταραχές στον διεθνή εφοδιασμό μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, οι τιμές του LNG στην Ευρώπη συνεχίζουν να μειώνονται.

Το Bloomberg αποδίδει το φαινόμενο στα αποθέματα φυσικού αερίου ρεκόρ, στις ευρείες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αργή οικονομική ανάπτυξη, η οποία περιορίζει τη ζήτηση ενέργειας στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.

Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος η μείωση να σταματήσει και οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση.

Στο πετρέλαιο, οι κακές οικονομικές συνθήκες πίεσαν τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης και αντιστάθμισαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή και την επίθεση σε έναν ρωσικό τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων το Σαββατοκύριακο.

Το Brent καταγράφει πτώση 0,27% στα 78,36 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,38% στα 73,13 δολάρια το βαρέλι.

«Η υποτονική επανέναρξη της σημερινής πρωινής συνεδρίασης λέει πολλά για το σημερινό κλίμα στην αγορά αργού πετρελαίου, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.

Οι τιμές ελάχιστα μετακινήθηκαν παρά την υποτιθέμενη επίθεση ουκρανικού drone σε έναν τεράστιο ρωσικό τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων. H ρωσική Novatek ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένες λειτουργίες στον τερματικό σταθμό της Βαλτικής Θάλασσας λόγω πυρκαγιάς.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ έχουν κάνει πιο σφικτές τις ευρωπαϊκές και αφρικανικές αγορές αργού ωθώντας το premium του συμβολαίου Brent πρώτου μήνα στο συμβόλαιο έξι μηνών στο 1,99 δολάριο την Παρασκευή, το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και τον ΟΠΕΚ για το 2024 κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ 1,24 και 2,25 εκατ.βαρελιών ημερησίως, αν και οι τρεις οργανισμοί αναμένουν επιβράδυνση της ζήτησης το 2025.

Ο αριθμός των πετρελαιοπηγών που λειτουργούν στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά δύο σε 497 την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Baker Hughes την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments