Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις και το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις και το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Πηγή Φωτογραφίας: [366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μεταρρυθμίσεις και οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική επικαιρότητα της εβδομάδας.

Οι οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα αυτής της εβδομάδας, ξεκινώντας από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, το υπουργικό συμβούλιο και τις ΗΠΑ.

Η επιστολική ψήφος και η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι θεσμικές τομές που αναμένεται να μπουν στις ράγες μέσα στα επόμενα 24ωρα. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την Τρίτη, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των Ελλήνων πολιτών, εντός και εκτός Ελλάδας, στην εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι άγνωστο αν και πότε η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου θα επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές. Την ίδια ημέρα, είναι επίσης πιθανό να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να δοθεί το πράσινο φως για τη νομοθεσία σχετικά με το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Με τον κύκλο της ενημέρωσης περί των κυβερνητικών προθέσεων να έχει ολοκληρωθεί και να έχει γίνει σαφές το τι θα θεσμοθετηθεί και, κυρίως, το τι δεν θα περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις -για παράδειγμα η παρένθετη μητρότητα ή οι όροι γονέας 1 και 2- ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση θα κάνει το επόμενο βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει στα μέσα της εβδομάδας για τις ΗΠΑ, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Η πρώτη αποστολή του είναι ουσιαστικά να επικοινωνήσει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, τους ομογενείς, δηλαδή, που για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις.

Η δεύτερη αποστολή του είναι να ενημερώσει τους διεθνείς επενδυτές πως η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να αποδεικνύει τις θετικές προοπτικές, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να επιβεβαιώνουν την πορεία της και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης σε σημαντικούς για τις επενδύσεις τομείς να βρίσκεται στο “χαρτοφυλάκιο” του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο Investment on Greece της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ισχυρό άνδρα του ομίλου, τον Jamie Dimon, καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Στόχος είναι η προώθηση του επενδυτικού προφίλ της χώρας και η ανάδειξη των ευκαιριών που αναδύονται.

Ανάλογες επαφές θα έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Σικάγο. Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης κυκλαδικής τέχνης στο ΜΕΤ, ενώ θα μιλήσει και σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να χαράξει την κατεύθυνση της χώρας και της κυβέρνησης.

Το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, είναι το δεύτερο, στο οποίο δίνει το παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσα σε λίγους μήνες. Ανάλογες συναντήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, όταν είχε πραγματοποιηθεί το αντίστοιχο επενδυτικό συνέδριο από την Morgan Stanley, ενώ σειρά επαφών με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων είχε και κατά την διήμερη παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments