Ελλάδα

Νέα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων – Τα νομοσχέδια που θα κρίνουν την πορεία της

Νέα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων – Τα νομοσχέδια που θα κρίνουν την πορεία της

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Νεα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων αποφάσισε η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας

Νεα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων αποφάσισε η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας

Νεα παράταση, 15 ημερών της αποχής των δικηγόρων αποφάσισε η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παγώνοντας για μακρύ χρονικό διάστημα τις ποινικές δίκες, τις δίκες του δημοσίου, τη νομική βοήθεια και πολλές άλλες διαδικασίες. εοπι της ουσίας δηλαδή τα δικαστάρια νεκρώνουν εκ νέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 44-16 , με τη μειοψηφία να είναι υπερ της καθολικής αποχής. Στην προηγούμενη απόφαση αποχής ο αριθμός αυτός ήταν 12.

Η απόφαση αυτή ήταν εν τέλει μονόδρομος δεδομένου ότι η στάση του δικηγορικού σώματος ειχε συναρτηθεί με την κατάθεση του ερανιστικού νομοσχεδίου (και τη μεταφορά ύλης στους δικηγόρους) και τους νέους κώδικες. Εφόσον αυτά δεν έχουν κατατεθεί η απόφαση ελήφθη , με την υποσημείωση ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση των συμφωνηθέντων άρθρων, τότε δίδεται, πιθανότατα, η δυνατότητα στη Συντονιστική να ανακαλέσει την αποχή.

Το πλαίσιο

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων “προχώρησε στην απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, κατ’ ελάχιστον, την αποχή των μελών τους:

– Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα.

– Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ.

– Από δίκες Νομικής Βοήθειας.

– Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds”.

Το νομοσχέδιο

Η απόφαση αυτή μπορεί να ανακληθεί εφοσον τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αποκαλούμενο ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο υπολογίζεται πως περί τις 200- 300.000 υποθέσεις ετησίως, που αυτή τη στιγμή απασχολούν τα δικαστήρια, μεταφέρονται στους δικηγόρους, τονώνοντας αφενός τη δικηγορική δραστηριότητα και αφετέρου μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο επιλυσής τους, δίνοντας μια τεράστια ανάσα στα δικαστήρια.

Το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί μεν να “τηρεί” τα συμφωνηθέντα, πλην δεν καταλαγιάζει τις αντιρρήσεις για δυο κομβικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια: τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και τον νέο Δικαστικό Χάρτη.

Τι τους δίνει

Ετσι χιλιάδες υποθέσεις μεταφέρονται πλέον εκτός δικαστηρίων και στο εξής θα επιλύονται μόνον από δικηγόρους και λίγες και από συμβολαιογράφους.

Μετά τη ρύθμιση για τα συναινετικά διαζύγια που αφαιρέθηκαν από τα δικαστήρια και διευθετούνται πλέον από τους συμβολαιογράφους, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναθέτει στους δικηγόρους:

– τις εγγραφές και τις συναινετικές εξαλείψεις υποθηκών

– τη σύσταση σωματείων, πλην των πολιτιστικών

– την έκδοση κληρονομητηρίων

– τις ένορκες βεβαιώσεις και

– τις αποδοχές κληρονομιάς .

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, πέραν των δικηγόρων, θα επιλύονται και από συμβολαιογράφους.

Χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι πως μονο στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικάστηκαν περυσι 12.000 εξαλείψεις υποθηκών και στο Ειρηνοδικείο 7.190 ένορκες βεβαιώσεις. Συνεπώς η αφαίρεσή τους αφενός θα δώσει λύσεις στους δικηγόρους που δοκιμάζονται οικονομικά και ταυτόχρονα θα αποσυμφορίσει τα δικαστηρια.

Πηγή: capital.gr//Παναγιώτης Στάθης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments