Διεθνή

Και τώρα μονομαχία Τραμπ – Χέιλι

Και τώρα μονομαχία Τραμπ – Χέιλι
Κλειδί η εκλογή στο Νιου Χαμσάιρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στα χαρτιά εμφανιζόταν περισσότερο ευάλωτος στο Νιου Χαμσάιρ από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία κατά τη διάρκεια των προκριματικών διαδικασιών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, μπορεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του 2016, αλλά το Νιου Χάμσαϊρ είναι γνωστό για τη μετριοπαθή πολιτική του παράδοση και η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ και πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς πλησιάζουμε στα τελικά στάδια.

Ο Ρον ΝτεΣάντις έχει ήδη αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία και ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ. Η Χέιλι ευχήθηκε στον κυβερνήτη της Φλόριντα καλή επιτυχία, τονίζοντας ότι έδωσε μεγάλη μάχη και κατέληξε ευχόμενη στην καλύτερη, δηλαδή σε εκείνη, τη νίκη και ότι απέμειναν δύο.

Υποστηρικτές της Χέιλι αλλά και η ίδια επιθυμούσαν αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, δημοσκόπηση του Associated Press VoteCast δείχνει ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΝτεΣάντις ο Τραμπ κερδίζει το 53% και η εκείνη μόλις το 13%.

Κατά τον Ρον ΝτεΣάντις, όπως ο ίδιος είπε, είναι ξεκάθαρο ότι οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επιθυμούν τον τέως πρόεδρο της χώρας νικητή του χρίσματος και εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει -μετά την Αιόβα- και το Νιου Χαμσάιρ θα είναι δύσκολο να χάσει το χρίσμα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και επισημαίνουν ότι εάν η Χέιλι ηττηθεί σήμερα παραμένει άγνωστο το πώς θα μπορέσει να συνεχίσει στην κούρσα.

Το στρατόπεδο της πρώην πρέσβεως  του ΟΗΕ πιστεύει πως ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συνεχίσει να δείχνει ότι κερδίζει έδαφος καταγράφοντας πρόοδο, καθώς όπως λέει, είναι ένας οδοστρωτήρας. Ελπίζουν λοιπόν σε μια πολιτική και οικονομική νίκη που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στη Νότια Καρολίνα, όπου η Χέιλι είναι κυβερνήτης με δύο θητείες και οι επόμενες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών είναι προγραμματισμένες για τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει να καλέσει ευθέως την Χέιλι να τα παρατήσει αλλά, τονίζει ότι «ίσως θα έπρεπε» ενώ, η Χέιλι, από την πλευρά της, τον χτυπά παίζοντας το χαρτί της ηλικίας  επαναλαμβάνοντας πως εξαιτίας της δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.

Συνέκρινε επίσης την πνευματική του ικανότητα με εκείνη του Τζο Μπάιντεν και σημείωσε ότι ο δημοφιλής υποψήφιος Τραμπ συγχέεται με την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ οδήγησε τη χώρα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος έληξε το 1945, και πιστεύει ότι προηγείται του Μπαράκ Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την ικανότητα του Τραμπ να κυβερνήσει. Αντίθετα, φαίνεται να κρίνουν ότι έχει διατηρήσει τις αντοχές του, αναφέροντας ως παράδειγμα την ικανότητά του να αντέχει το γύρο από την αίθουσα του δικαστηρίου στην προεκλογική συγκέντρωση και πίσω.

Σημείο – κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η συμμετοχή. Στην Αιόβα υπήρξε ένα χαμηλό ποσοστό και ο Τραμπ, ως ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη βάση ευνοήθηκε. Στο Νιου Χαμσάιρ όμως τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Η συμμετοχή να είναι υψηλή, η ψαλίδα να κλείσει με τη Χέιλι να πείθει τους ανένταχτους και το παιχνίδι να κατορθώσει να παράταση μέχρι την έδρα της, στη Νότια Καρολίνα, σε έναν μήνα από σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments