Policy Briefs

Βέτο του κυβερνητικού συνασπισμού στο αίτημα του AfD για δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ

Βέτο του κυβερνητικού συνασπισμού στο αίτημα του AfD για δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Gbnews.com

Με το AfD να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, η αρχηγός του Άλις Βάιντελ έγινε πρωτοσέλιδο τη Δευτέρα, ζητώντας «ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ».

“Κανένας υγιής άνθρωπος” δεν θα υποστήριζε την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ, δήλωσαν νομοθέτες από τα γερμανικά κυβερνητικά κόμματα, αφού ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) “Γερμανία) πρότεινε ένα δημοψήφισμα τύπου Brexit ήταν «πρότυπο για τη Γερμανία».

Με το AfD να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, η αρχηγός του Άλις Βάιντελ έγινε πρωτοσέλιδο τη Δευτέρα, ζητώντας «ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ».

«Εάν δεν είναι δυνατή η μεταρρύθμιση, θα πρέπει να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει, όπως έκανε η Βρετανία» , είπε στους Financial Times , υπογραμμίζοντας τις φιλοδοξίες του AfD να μειώσει τις εξουσίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ωστόσο, εκπρόσωποι του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού απέρριψαν κάθε τέτοιο σενάριο λόγω των «ανεξέλεγκτων συνεπειών» για τη χώρα και την οικονομία.

«Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να απαιτήσει σοβαρά [την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ] », έγραψε στο X ο Ράινχαρντ Χούμπεν, ο φιλελεύθερος βουλευτής του FDP, υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις.

«Ένα «Dexit» [έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ] θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά », πρόσθεσε.

Η Franziska Brantner, βουλευτής των Πρασίνων και υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας, είπε ότι μια έξοδος «θα έθετε σε κίνδυνο τα θεμέλια του πλούτου μας» .

Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι «ουσιώδης για την οικονομική μας επιτυχία ως ισχυρή οικονομία [που βασίζεται στις εξαγωγές]» , είπε στο AFP , ενώ η ευρωβουλευτής Katarina Barley (SPD, S&D) τόνισε επίσης τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο στο X.

Η πρόταση της κ. Weidel πυροδότησε αντιδράσεις λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υποστήριξης για ένταξη στην ΕΕ μεταξύ του γερμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του AfD.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το Ίδρυμα Konrad Adenauer διαπίστωσε ότι το 87% των Γερμανών υποστήριξε την ένταξη της Γερμανίας στην ΕΕ, όπως ανέφερε το Euractiv τον Νοέμβριο.

Αν και το ποσοστό ήταν χαμηλότερο μεταξύ των υποστηρικτών του AfD, η πλειοψηφία του 52% δήλωσε ότι ήταν υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, τα δημοψηφίσματα σε εθνικό επίπεδο πρακτικά απαγορεύονται από το γερμανικό σύνταγμα.

Η θέση του AfD παραμένει ασαφής

Αντιμέτωπο με τη μείωση του αριθμού των υπέρ της αποχώρησης της Γερμανίας από την ΕΕ, το ίδιο το AfD αφαίρεσε από το μανιφέστο του για το 2024 τη ρητή έκκληση για διάλυση της ΕΕ για την οποία είχε κάνει εκστρατεία κατά τις τελευταίες γενικές εκλογές.

Η έκκληση για «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ που εμφανίστηκε  σε ένα προσχέδιο του μανιφέστου εξηγήθηκε αργότερα ως συντακτικό λάθος.

Ωστόσο, η θέση του AfD παραμένει κάπως ασαφής υπό το φως των τελευταίων σχολίων της κ. Weidel.

Ο Μαξιμίλιαν Κραχ, ο κορυφαίος υποψήφιος του AfD για τις ευρωπαϊκές εκλογές, έχει επιμείνει στο παρελθόν πως η Γερμανία δεν θα άφηνε μόνη της την ΕΕ — ένα τέτοιο «Dexit» δεν είναι κάτι που υποστηρίζει.

Ωστόσο, στο μανιφέστο του, το κόμμα περιγράφει την ΕΕ ως «αποτυχημένο έργο» και «μη αναμορφώσιμο» , γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς εξόδου μέσω δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την κ. Βάιντελ.

Στο μανιφέστο του, το AfD δεσμεύεται επίσης να αντικαταστήσει την ΕΕ με μια νέα «συνομοσπονδία ευρωπαϊκών εθνών».

Ωστόσο, η υποστήριξη για την κατάργηση της ΕΕ και τις εθνικές εξόδους από την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων του AfD από την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) μειώνεται. Το Εθνικό Ράλλυ (RN) της Μαρίν Λεπέν, για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει την ιδέα της κατάργησης της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments