Ελλάδα

F-35: Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των νέων αεροσκαφών και ο τρόπος που θα θωρακίσουν την άμυνα

F-35: Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των νέων αεροσκαφών και ο τρόπος που θα θωρακίσουν την άμυνα
Η ενίσχυση της χώρας μας εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενδυνάμωσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Τα νέα μαχητικά αεροσκάφη είναι μονοθέσια, ενώ μπορούν να συνδράμουν στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιαχών.

Η αγορά των νέων μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της γενικότερης συμφωνίας των ΗΠΑ, πρόκειται να θωρακίσει τον εναέριο χώρο της χώρας, ενώ όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι “μία σημαντική ημέρα” για την Ελλάδα.

Τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών παρουσίασε η ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι “το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, αόρατο, τύπου stealth με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να κάνει αναγνωριστικές αποστολές.

Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με ένα κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος του έχει οπτική θέαση 360 μοιρών, ενώ έχει πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση του πεδίου επιχειρήσεων και μάχης. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 1,6 ΜΑΧ και μπορεί να δράσει σε ύψος έως και 50.000 πόδια, ενώ έχει προηγμένες μηχανές για ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ως “πυραμίδα” του ενοποιημένου πλέον διακλαδικού πεδίου μάχης και στρατιωτικών επιχειρήσεων”.

Εμπειροι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι αυτή η ενίσχυση της Ελλάδας πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα της ενίσχυσης συνολικά της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ η έλευση του F-35 στην Ελλάδα σημαίνει νέα εποχή στις Ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές για τις βάσεις συντήρησης και ό, τι άλλο αυτό προϋποθέτει.

Πηγή: ΕΡΤ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments