Πολιτική

Η κυβέρνηση αποκλιμακώνει την ένταση σε ΑΕΙ και μπλόκα

Η κυβέρνηση αποκλιμακώνει την ένταση σε ΑΕΙ και μπλόκα

Πηγή Φωτογραφίας: [366673] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα βήματα του Μαξίμου.

Αποφασισμένο να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί η κατάσταση στις εθνικές οδούς με τους αγρότες να γεμίζουν τα μπλόκα, αλλά και στα πανεπιστήμια όπου πληθαίνουν οι καταλήψεις είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικά όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην κυβέρνηση προσπαθούν κατ’ αρχήν να εντοπίσουν την γενεσιουργό αιτία των κινητοποιήσεων. Ξέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά ποτέ δεν σταμάτησαν να έχουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών. Κάποιοι εκτιμούν ότι την κινητοποίηση που υπάρχει πυροδοτούν και οι διαδηλώσεις που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποφύγουν τις σκηνές των προηγούμενων ετών, όταν σταματούσαν οι μηχανές των τρακτέρ και στήνονταν οδοφράγματα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα όσοι πλήττονται στην περιοχή της Θεσσαλίας, ζητούν οικονομική στήριξη για τη μείωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω της ΚΑΠ. Είναι επίσης απογοητευμένοι από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές αποζημιώσεων.

“Ελάτε να συζητήσουμε. Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι», δήλωνε χθες σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως εξηγούσαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη καταβλήθηκαν προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε και δεσμεύτηκαν 260 εκατ. για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και έτσι θα φτάσουμε στα τέλη Ιουνίου που θα γίνει η εξόφληση των αποζημιώσεων.

Μάλιστα σημειώνουν ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί είναι έως και 40% υψηλότερες από εκείνες που δόθηκαν στον «ΙΑΝΟ».

Στο δεύτερο μέτωπο, το μέτωπο της κατάληψη των Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει πιο σκληρή στάση, καλώντας όλους να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει συναντήσει την αντίδραση ορισμένων τμημάτων της κυβέρνησης που, όπως έχει επισημανθεί στο εσωτερικό της, θέλουν στασιμότητα και όχι πρόοδο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συνεχώς συσκέψεις και τονίζεται ότι δεν μπορεί να καθυστερήσουν τα μαθήματα, δεν μπορεί να καθυστερήσει το ακαδημαϊκό έτος και δεν μπορεί να καθυστερήσουν οι εξετάσεις σε καμία περίπτωση. Οι πρυτανικές αρχές έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην αποκατάσταση της νομιμότητας και κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι έχουν ήδη στα χέρια τους ένα σημαντικό θεσμικό όπλο για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων.

Ακόμη, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας  δίνεται η δυνατότητα για διεξαγωγή εξετάσεων ψηφιακά, δηλαδή εξ αποστάσεως. Ο υπουργός καλεί τις Συγκλήτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να προβούν «στις αναγκαίες ενέργειες για την διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στην διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments