Ελλάδα

Πότε έρχεται στην Αττική ο χιονιάς – Πού θα “χτυπήσει”

Πότε έρχεται στην Αττική ο χιονιάς – Πού θα “χτυπήσει”

Πηγή Φωτογραφίας: Χιονόπτωση στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στην περιοχή των Αφιδνών Αττικής, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, που έχει επηρεάσει τη χώρα από το βράδυ του Σαββάτου (4/2) με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ψύχος και θυελλώδεις άνεμοι τις επόμενες ώρες - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες τις περισσότερες περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι το τσουχτερό κρύο, οι θυελλώδεις άνεμοι και τα χιόνια, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ορεινά της Εύβοιας και ήδη χιονίζει από χθες το βράδυ στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν το επόμενο 48ώρο.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται και τα μηχανήματά στη νότια Φθιώτιδα και στους δήμους Καμένων Βούρλων και Λοκρών, ενώ στο Μαρτίνο έχουν συγκεντρωθεί πολλά εκχιονιστικά για να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά μέχρι και την Τετάρτη. Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση δημάρχων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων έχουν τεθεί σε επιφυλακή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Σε ισχύ έχουν τεθούν μέτρα από την Tροχαία για την ασφαλεια των οδηγών. Συγκεκριμένα, από χθες στις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από απόψε στις 22:00 όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους οδικούς άξονες της Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα λάστιχα ή χιόνοαλυσιδες και χιονοκουβέρτες. Ζητείται από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, επειδή θα ισχύει κατά τόπους απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές και επιπλέον όλοι οι οδηγοί να ενημερώνονται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Κλειστή παραμένει και η λεωφόρος Πάρνηθας και στα δυο ρεύματα από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι

Το μεσημέρι αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία, την τηλεργασία, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα οι δήμοι των Βορείων Προαστίων που αναμένονται να δεχτούν και το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους με την προμήθεια αλατιού και την επιφυλακή εκχιονιστικών μηχανημάτων

«Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους γιατί βλέπετε και εσείς ότι ανά έξι και δώδεκα ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, στην Εύβοια θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σήμερα, λόγω της κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί πως θα παραμείνουν κλειστά τα ακόλουθα σχολεία του δήμου Παλλήνης: 2ο Δημοτικό Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, 1ο Λύκειο Παλλήνης λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9.15 εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, ύστερα από απόφαση του δημάρχου κ.Βασίλη Γιαννάκη. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι σε όσες περιοχές της χώρας αποφασιστεί να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων λόγωτων καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις, που αναμένονται σήμερα και αύριο, προβλέπεται να επηρεάσουν τη λειτουργία και άλλων σχολικών μονάδων. Στην Αττική, η κακοκαιρία θα πλήξει κυρίως τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ενώ γίνεται λόγος για πιθανή χιονόστρωση στον Διόνυσο, την Εκάλη, τη Ροδόπολη, τη Δροσιά, την Πεντέλη, το Ντράφι, τους Θρακομακεδόνες, το Κρυονέρι, την Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες βρίσκονται σε επιφυλακή και μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί εάν και πού θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά ή θα λειτουργήσουν με καθυστέρηση μίας ή δύο ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν η κακοκαιρία πλήξει περισσότερες περιφέρειες, τις αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων θα λάβει το υπουργείο Παιδείας.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν: α) Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). β) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. γ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν: α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο. β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ο καιρός σήμερα

Στην κεντρική, βορειοανατολική, ανατολική και νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Εύβοια και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας, στα ορεινά των Σποράδων και στα ορεινά της Κρήτης. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από τις βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν και χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, τα ορεινότερα τμήματα των Κυκλάδων και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -4 έως 8, στην Ήπειρο από -2 έως 11, στη Θεσσαλία από -3 έως 9 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 10-11 βαθμούς, στα Επτάνησα από 4 έως 12, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 3 έως 8 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 6 έως 10-12 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ και προοδευτικά τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις. Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια παραθαλάσσια καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ.). Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και από το βράδυ έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ). Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία κατά τόπους 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στις Σποράδες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρά στις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ). Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (ενδεικτικά 300-400μ.). Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-01-2024 Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα βόρεια από -06 (μείον 6) έως 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 12, στα ανατολικά ηπειρωτικά από – 03 (μείον 3) έως 10 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-01-2024 Στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο νοτιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης και το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικά στα νότια 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-02-2024 Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και πλημμυρών καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments