Ελλάδα

Δίκη για το Μάτι: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες – Στις 13/2 η αγόρευση του εισαγγελέα

Δίκη για το Μάτι: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες – Στις 13/2 η αγόρευση του εισαγγελέα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών με τελευταίο τον κάτοικο της περιοχής Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά με αποτέλεσμα να καούν 104 άνθρωποι.

Σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών με τελευταίο τον κάτοικο της περιοχής Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά με αποτέλεσμα να καούν 104 άνθρωποι.

Στις 13 Φεβρουαρίου θα αγορεύσει ο εισαγγελέας, προτείνοντας την ενοχή ή μη των 21 κατηγορούμενων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών με τελευταίο τον κάτοικο της περιοχής Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά με αποτέλεσμα να καούν 104 άνθρωποι.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές με τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ» είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα οτι η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε από την περιοχή Νταού, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά «ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη» . «Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν έβαλα φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!», είπε στους δικαστές.

Υποστήριξε ότι την ημέρα της τραγωδίας έφυγε από το σπίτι του στις 12.30 και πήγε στη Ραφήνα για ψώνια. Γύρισε στις 16.20. «Δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά», υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια είπε πως ενώ τακτοποιούσε τα ψώνια είδε καπνούς. «Βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό», υποστήριξε και επικαλέστηκε φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ «που είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα… Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην Δημάρχου, του κ. Καψάλη ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα», υποστήριξε, ενώ σημείωσε ότι από τον δρόμους της περιοχής «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».

Νωρίτερα, ο πρώην Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης αρνήθηκε οποιαδήποτε δική του αμέλεια ή παράλειψη, λεγοντας πως ο Δήμος του διέθετε ένα άριστο κέντρο επικοινωνιών και επιχειρήσεων. Υπεραμύνθηκε ολων ων ενεργειών στις οποίες είχε προβεί πριν και κατά τη διάρκεια της φωτιάς και ισχυριστηκε μεταξυ αλλων: « Αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργή συμμετοχή στη καταστολή της πυρκαγιάς… Στα τρία οικόπεδα για τα οποία με κατηγορούν είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια… Στη Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα», είπε μεταξύ άλλων.

Υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που έφτασε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. «Κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο Δήμο Πεντέλης», είπε. Στο σημείο βρήκε τον επικεφαλής του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού της Νέας Μάκρης και τον ρώτησα, «τι κάνουμε, εκκενώνουμε»; Θεωρώ ότι η απόφαση να μην εκκενώσουμε το Δήμο Πεντέλης ήταν σωστή… Μίλησα δύο φορές με την Περιφερειάρχη». Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών και τόνισε: Ένα θα σας πω. Μόλις δω τον επιτόπιο αρχηγό της Πυροσβεστικής περιμένω το «εκκενώνουμε ή δεν εκκενώνουμε». Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Όχι, αγαπητοί μου, θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός και πολύ σωστά το κάναμε. Μετά από τόσα χρόνια και δεκάδες πυρκαγιές δεν σώζονται τυχαία στην Πεντέλη».

Σε άλλο σημείο της απολογίας ο κ.Στεργίου-Καψάλης τόνισε: ” Εχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια, τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί… Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη Μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ.Τόσκα και του ζήτησα εναέρια και του είπα: ΕΝΑΕΡΙΑ. Ήταν μία διαδικασία πολέμου “

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο απολογήθηκε ο Αντώνιος Παλπατζής, τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος δήλωσε ότι το γραφείο του λειτούργησε άψογα και δεν παρέμεινε αδρανές. Αν και όπως είπε, έλειπε σε άδεια την επίμαχη ημέρα, σημείωσε ότι: «αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα. Το σπίτι μου το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».

Πηγή: ΕΡΤ//Ντίνα Τσουκαλά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments