Διεθνή

Τουρκία: Προβληματισμός για τους όρους των ΗΠΑ για τα F-16

Τουρκία: Προβληματισμός για τους όρους των ΗΠΑ για τα F-16
Δένει τα «χέρια» του Ερντογάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι αρχικοί πανηγυρισμοί στην Άγκυρα για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα κόπασαν όταν άρχισαν να γίνονται γνωστοί οι όροι που περιγράφει στην επιστολή του προς το Κογκρέσο το State Department. 

Η συγκεκριμένη επιστολή που στάλθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας περιλαμβάνει τρεις σαφείς όρους, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να δεσμεύεται πως αν τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αλλότριους από αυτούς που προορίζονται τότε δεσμεύεται να σταματήσει την πώλησή τους στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα οι τρεις όροι είναι:

  1. Να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από νησιά, ασύμβατες με σκοπούς του ΝΑΤΟ.
  2. Υποχρεωτική χρήση τους αποκλειστικά για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση παραβίασης το State Department δεσμεύεται να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.
  3. Διακοπή της προμήθειας σε περίπτωση συνέχισης της παραβίασης του συγκεκριμένου όρου.

Μεταδίδοντας την είδηση τουρκικό δίκτυο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο Κογκρέσο η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα νέα F-16 ούτε στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στα βορειοανατολικά της Συρίας».

Το State Department προχώρησε στην αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στις Επιτροπής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους όρους πώλησης των F-16 στην Τουρκία μετά από διαβουλεύσεις τόσο με την Αθήνα όσο και με την Άγκυρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments