Podcasts | Pagenews Politics #12

Ζαχαριάδης: Δεν είναι εθνικός ήρωας ο κ. Μητσοτάκης

Το καλό κλίμα δεν οικοδομείται με λόγια αλλά με πράξεις

01.02.2024 | 18:35

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Ζαχαριάδης: Δεν είναι εθνικός ήρωας ο κ. Μητσοτάκης

Το καλό κλίμα δεν οικοδομείται με λόγια αλλά με πράξεις

Συνέντευξη για όλα τα θέματα που απασχολούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα παραχώρησε ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και τα όσα διαδραματίσθηκαν, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απάντησε πως «το ζήτημα της εκλογικής διαδικασίας και της πολιτικής συμμετοχής μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να τσακωνόμαστε με κομματικές σημαίες. Εμείς σε αυτόν τον διάλογο προσήλθαμε καλοπροαίρετα και συνεταιρικά. Όμως στο παρά ένα, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως πυροδότησαν το καλό κλίμα με την τροποποίηση που απροειδοποίητα έφεραν στη Βουλή. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το ζήτημα και των ευρωπαϊκών και των εθνικών εκλογών για να γίνονται τέτοιες ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Δεν τρελαθήκαμε και βγήκαμε στα κάγκελα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάγια τακτική να εργαλοποιεί τη συναίνεση. Προκαλούμε και προσκαλούμε την κυβέρνηση να συζητήσουμε σοβαρά και για τις εθνικές εκλογές, μήπως μπορούμε να φτάσουμε σε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αιφνιδιασμούς σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Το καλό κλίμα δεν οικοδομείται με λόγια αλλά με πράξεις. Δεν είναι εθνικός ήρωας ο κ. Μητσοτάκη. Εμείς συναινούμε επειδή πιστεύουμε πως το πολιτικό σύστημά μας έχει ανάγκη από κάποιες εκσυγχρονιστικές τομές».

Σχετικά με την επιστολή που κατέθεσαν οι κ. κ. Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος και Ραγκούσης, με την οποία ζητούσαν την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές, επισημάνθηκε ότι η εν λόγω πρόταση «αφορά το συνέδριο. Ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος είναι τώρα. Εκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελεστεί από το 2012. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, κάποιοι λιγότεροι ως αριστεροί και κάποιοι ως κεντρώοι. Εμείς δεν επιτιθέμεθα στην προηγούμενή μας τοποθέτηση. Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν. Θέλουμε όμως να προσδιοριστούμε με όρους μέλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να συστηθεί ξανά στην ελληνική κοινωνία με όρους παρόντος και μέλλοντος. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πιο κοντά στους Ευρωσοσιαλιστές παρά στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Μία σειρά από τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας είναι πιο κοντά στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και τον εκλογικό πήχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη, ο κύριος Κ. Ζαχαριάδης επισήμανε πως «ο στόχος μας στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι διπλός. Ο πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι μια καλύτερη επίδοση από το 17,8% που είχαμε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο δεύτερος στόχος είναι να τελειώσει η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη στο 41%, να φανεί μια απονομιμοποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κάνει βήματα και άλματα προς τα επάνω. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να κάνει ένα βήμα προς τα πάνω, το πολιτικό διακύβευμα θα είναι ανοικτό. Πρέπει να παλέψουμε για αυτό το σκοπό. Τα κόμματα πολιτεύονται για την κοινωνία και προσπαθούν να εκφράζουν κοινωνικά συμφέροντα και κοινωνικές δυναμικές».

Ερωτηθείς εν συνεχεία για το πώς μπορεί να αποτιμηθεί η έως τώρα πορεία του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών ήταν για εμάς μια μεγάλη δοκιμασία. Αυτή η δοκιμασία έχει απόνερα έως σήμερα. Δεν είχαμε καθαρό στίγμα. Δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες που είχε το εκλογικό σώμα.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας νέος αρχηγός», συνέχισε ο κ. Ζαχαριάδης, «αυτονόητα πρέπει να του δοθεί χρόνος να αναπτύξει το σχέδιο του και την πολιτική του. Και νομίζω πως οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι ένα πρώτο τεστ για όλους μας. Εγώ δεν βιάζομαι να τον κρίνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ στους επόμενους μήνες πρέπει να εστιάσει στην προγραμματική και πολιτική ουσία. Στις Σπέτσες έγινε σπουδαία προγραμματική και πολιτική δουλειά. Όμως βλέποντας την εικόνα στα media, αυτό δεν πέρασε στην κοινωνία. Πρέπει να συνεχίσουμε να ρίχνουμε το βάρος στο τι λέμε και στο τι προτείνουμε. Για ποιο λόγο θα μπορέσουμε να είμαστε την επομένη των εκλογών μια καλύτερη κυβέρνηση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κριτική στον κ. Μητσοτάκη κάνει ολόκληρη η κοινωνία. Το θέμα είναι να μην είσαι σχολιαστής αλλά πρωταγωνιστής. Το θέμα είναι να βγούμε μπροστά. Πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές, πρέπει να συζητήσουμε για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Για παράδειγμα, πρέπει να αναρωτηθούμε σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Παραδείγματος χάριν, δεν περίμενε κανείς στη Γερμανία η ακροδεξιά δύναμη του AfD να είναι τόσο ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, δεύτερη δύναμη μετά την κεντροδεξιά».

Τέλος, αναφορικά με τις προσωπικές φιλοδοξίες του, ο κ. Ζαχαριάδης αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, λέγοντας πως «δεν είμαι υποψήφιος παντός καιρού. Εγώ θα εργαστώ ώστε το κόμμα μου να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς να είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Είναι μεγάλη ευθύνη να στηρίξω τον Χάρη Δούκα στο δήμο της Αθήνας. Ο κόσμος της αριστεράς και της κεντροαριστεράς έχει ανάγκη από ένα επιτυχημένο παράδειγμα πολιτικής συνεργασίας».