Γεωπολιτικά

Washington Post: Ο Ζελένσκι θα αποπέμψει τον Ζαλούζνι – το παρασκήνιο

Washington Post: Ο Ζελένσκι θα αποπέμψει τον Ζαλούζνι – το παρασκήνιο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Washington Post: Ο Ζελένσκι θα αποπέμψει τον Ζαλούζνι – το παρασκήνιο

Το αμερικανικό Μέσο δημοσίευσε τι συζητήθηκε στη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Κατά πάσα πιθανότητα ο στρατηγός θα αποστρατευθεί και θα τον αντικαταστήσει ανώτατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, κάτι που σημαίνει ότι ίσως δοκιμαστούν ασύμμετρες τακτικές πολέμου

Με πληροφορίες και από την Ουάσινγκτον επιβεβαιώνεται η πρόθεση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει από επικεφαλής του ουκρανικού ΓΕΕΘΑ τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι – οι φήμες, λοιπόν, της Τρίτης 30 Ιανουαρίου δεν ήταν μόνο καπνός, υπάρχει όντως φωτιά που σιγοκαίει στο Κίεβο και αφορά διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και στρατιωτικών. Οπωσδήποτε το θέμα σχετίζεται με τη γνωστή παραδοχή από πλευράς Ζαλούζνι ότι η «ουκρανική αντεπίθεση» απέτυχε. Δεν επιδιώκεται η τιμωρία του στρατηγού μόνον επειδή τον περασμένο Σεπτέμβριο μίλησε στο περιοδικό Economist περί «αδιεξόδου» στο μέτωπο, καθώς με την απόφασή του ο Ζελένσκι παραδέχεται εμμέσως και ο ίδιος ότι κάποιος άλλος τρόπος «αντεπίθεσης» ενδέχεται να οδηγήσει τους Ρώσους στην ήττα και πάντως όχι ο επιχειρηθείς.

Το σχετικό ρεπορτάζ της Washington Post υπέγραψαν η ανταποκρίτριά της στο Κίεβο και ο διαπιστευμένος στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ συντάκτης της. Οι επαφές των δύο δημοσιογράφων της Post ακόμη και με δύο ανώνυμα «άτομα που γνωρίζουν τη συνομιλία Ζελένσκι-Ζαλούζνι, της περασμένης Δευτέρας» έβγαλε κάποιες ειδήσεις.

Η πρώτη είδηση είναι ότι «οι τριβές μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού έχουν προϊστορία, αφού ο στρατηγός ανέμενε την απόλυσή του από το καλοκαίρι του 2022», δηλαδή πολύ προτού ανοίξει το στόμα του και πει όσα είπε στο βρετανικό έντυπο. Η δεύτερη και μάλλον σημαντικότερη είδηση είναι ότι ο Ζαλούζνι συγκρούστηκε με τους αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους για τον τρόπο της «αντεπίθεσης» που δεν ευοδώθηκε: «Ο Ζαλούζνι και οι αμερικανοί ομόλογοί του διαφώνησαν έντονα όσον αφορά τις τακτικές. Τελικά ο Ουκρανός αγνόησε τις συμβουλές των Αμερικανών να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του, διότι πίστευε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο στρατός του θα είχε μεγαλύτερες απώλειες». Η τρίτη είδηση είναι ότι ο στρατηγός παραμένει στη θέση του «μέχρι νεωτέρας». Η απόλυσή του, όπως και άλλων αξιωματικών του επιτελείου του, «μπορεί να καθυστερήσει, όπως συνέβη με τον πρώην υποργό Αμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ, ο οποίος άκουσε μέσα στη Βουλή τα περί καθαιρέσεώς του όμως παρέμεινε στη θέση του αρκετούς μήνες προτού απομακρυνθεί».

Η τέταρτη είδηση είναι ότι οι Ζαλούζνι και Ζελένσκι διχογνωμούν και όσον αφορά την εξαγγελθείσα νέα επιστράτευση, αυτή των 500.000 Ουκρανών. Η πέμπτη είδηση είναι ότι ο αντικαταστάτης του Ζαλούζνι στο ΓΕΕΘΑ ίσως είναι έμπειρος σε τακτικές ειδικών δυνάμεων αξιωματικός, κάτι που «δείχνει ότι ίσως δοκιμαστούν ασύμμετρες τακτικές».

Τι διημείφθη την περασμένη Δευτέρα

«Σε συνάντησή τους τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε στον Ζαλούζνι ότι θα τον απολύσει. Ο Ζαλούζνι παραμένει στη θέση του προς το παρόν, όμως αναμένεται να επιβεβαιώσει την εκδίωξή του ένα προεδρικό διάταγμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι ‘‘ο πρόεδρος δεν απέλυσε τον στρατηγό’’. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Ζελένσκι είπε στον Ζαλούζνι ότι οι Ουκρανοί έχουν κουραστεί από τον πόλεμο και ότι οι διεθνείς υποστηρικτές της χώρας έχουν επιβραδύνει τη στρατιωτική βοήθεια, οπότε ένας νέος επιτελάρχης θα αναζωογονούσε την κατάσταση. »Οι διαφωνίες των δυο τους αφορούσαν και τον αριθμό των στρατιωτών που η Ουκρανία θα κινητοποιήσει εφέτος.

Ο Ζαλούζνι πρότεινε επιστράτευση σχεδόν 500.000 στρατιωτών, όμως ο Ζελένσκι του είπε ότι αυτό δεν γίνεται, επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε στολές, όπλα, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, αλλά και σε κεφάλαια μισθοδοσίας. Ο Ζαλούζνι απάντησε ότι η Ουκρανία έχει ήδη έλλειψη δυνάμεων λόγω των απωλειών και ότι πρέπει να ανταποκριθεί στη ρωσική κινητοποίηση με 400.000 νέους στρατιώτες. »Δεν είναι σαφές ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι. Κορυφαίος υποψήφιος είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, ο 38χρονος υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ, χωρίς διοικητική εμπειρία αλλά με ιστορικό στις ειδικές δυνάμεις. Τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε επιλογή ασύμμετρων τακτικών στον πόλεμο. Εναλλακτική επιλογή για τη θέση του επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ είναι ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, στον οποίο πιστώνεται ότι ηγήθηκε της άμυνας του Κιέβου κατά τον πρώτο μήνα του πολέμου και κατόπιν οργάνωσε την επιτυχημένη αντεπίθεση στο Χάρκοβο, το φθινόπωρο του 2022. Στον Ζαλούζνι ο Ζελένσκι προσέφερε άλλο πόστο, όμως εκείνος αρνήθηκε και πλέον σχεδιάζει να αποστρατευθεί». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments