Ελλάδα

Βόμβα στη Σταδίου: Πού κατευθύνονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Βόμβα στη Σταδίου: Πού κατευθύνονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Πηγή Φωτογραφίας: [366979] ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Ενισχύεται η εκτίμηση ότι επιστρέφει το αντάρτικο πόλης.

Μερικές ώρες μετά την έκρηξη βόμβας κοντά στο υπουργείο Εργασίας και επί της οδού Σταδίου, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των ατόμων των δραστών, που σε πρώτη φάση περιγράφονται ως «αποφασισμένοι κι έμπειροι».

Οι αρχές εκτιμούν, σύμφωνα με ενημερώσεις της δημόσιας τηλεόρασης αλλά του newsbeast, πως πρόκειται για δύο άτομα τα οποία έδρασαν εκ των οποίων ένας ενδεχομένως να κινήθηκε πεζός, να περάσει το πεζοδρόμιο απέναντι ακριβώς στο υπουργείο Εργασίας, να αφήσει το σακίδιο με τη βόμβα και στη συνέχεια να προσπαθήσει να διαφύγει με τη βοήθεια ενός η περισσότερων συνεργών, οι οποίοι τον περίμεναν με κάποια μηχανή και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Στόχος φαίνεται πως ήταν να αποφύγουν τα θύματα. Είχαν σχεδιάσει πολύ καλά τις συγκεκριμένες κινήσεις θέλοντας να υπάρξουν πολύ σοβαρές υλικές ζημιές, κάτι που κατάφεραν στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο φαίνεται πως ήταν και ο στόχος της επίθεσης.

Γι’ αυτό το λόγο υπήρξαν και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και αποκλείστηκε περιοχή από τις 00:30 μέχρι τη 01:30 οπότε κι εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός.

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ εκτιμούν πως το άτομο που άφησε τον μηχανισμό στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει από κάποιο σημείο κάτω από τη Σταδίου. Αυτό φυσικά εξετάζεται από τις κάμερες ασφαλείας που έχουν καταγράψει καρέ – καρέ τις κινήσεις των δραστών, τόσο πριν την τοποθέτηση του μηχανισμού όσο και κατά τη διαφυγή τους. Φαίνεται πως έχουν χαρτογραφήσει πλήρως τη διαδρομή τους και δεν αποκλείεται να έχουν άμεσα αποτελέσματα για το πώς κινήθηκαν οι βομβιστές πριν και μετά την επίθεση.

Οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα

Η οργάνωση “‘Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα”,  η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, είναι πρωτοεμφανιζόμενη.

Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις.

Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.

Ήταν η τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας, σε τράπεζα στα Πετράλωνα η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή.

Οι αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας  για το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής των τρομοκρατών. Επίσης εξετάζονται και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στο πρώτο τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται ότι θα γίνει μεγάλη έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι η βόμβα είναι κρεμασμένη στα κάγκελα,  χωρίς να δίνεται χρονικό περιθώριο της έκρηξης.

Στην συνέχεια έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Οpen, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο και η επισήμανση ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μπροστά από το υπό ανακαίνιση υποκατάστημα τράπεζας.

Και αυτό γιατί -πιθανότατα- δεν ήθελαν θύματα.

Η ενέργεια, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται πως ήταν υψηλού ρίσκου, με γνώση κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος εξαϋλώθηκε και το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας. Επίσης δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες.

Πηγές αναφέρουν ότι ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άτομο με εμπειρία. Η έκρηξη σχεδόν δεν άφησε υπολείμματα , ενώ μένει να διαπιστωθεί από τις αναλύσεις στο Χημείο του Κράτους το είδος της εκρηκτικής ύλης που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 3 κιλά.

Επίσης τοποθετήθηκε σε σημείο κοντά στις λαμαρίνες της τράπεζας που γινόταν ανακαίνιση ώστε η όδευση του ωστικού κύματος να είναι προς το απέναντι κτίριο του υπουργείου Εργασίας και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Οι αστυνομικοί ψάχνουν  οπτικό υλικό όχι μόνο από τη στιγμή της έκρηξης αλλά και το προηγούμενο διάστημα καθώς θεωρείται ότι οι τρομοκράτες είχαν κάνει προετοιμασία, και κατόπτευση του χώρου.

Χρυσοχοίδης: Δεν πρόκειται να αφήσουμε την τρομοκρατία να αναβιώσει

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ασφάλειας του Πολίτη είναι σαφής, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο επανάκαμψης της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε συγκεκριμένα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας κοντά στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό για σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης.

«Κάποιοι θρασείς και επικίνδυνοι προχωρήσαν σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments