Policy Briefs

Η Γαλλία διευκρινίζει τη θέση της για τη συμπερίληψη του βιασμού σε οδηγία της ΕΕ

Η Γαλλία διευκρινίζει τη θέση της για τη συμπερίληψη του βιασμού σε οδηγία της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Lemonde.fr

Εάν ο βιασμός συμπεριληφθεί στη μελλοντική οδηγία, υπάρχει φόβος για χώρες όπως η Ουγγαρία να το χρησιμοποιήσουν αυτό ώστε να ακυρώσουν ολόκληρο το κείμενο της οδηγίας ενώπιον του ΔΕΕ, επειδή η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία.

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti μίλησε την Πέμπτη (1 Φεβρουαρίου) στην αντιπροσωπεία της Γερουσίας για τα δικαιώματα των γυναικών, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία να διευκρινίσει την άρνηση της Γαλλίας να συμπεριλάβει τον βιασμό σε οδηγία της ΕΕ.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η Γαλλία δέχεται έντονη κριτική για τη θέση της σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2022.

Όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, η Γαλλία είναι αντίθετη στο άρθρο 5, το οποίο επιδιώκει να κατοχυρώσει τον βιασμό στο μελλοντικό ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Πρόκειται για μια συζήτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΕΕ», δήλωσε ο Dupond-Moretti κατά την ακρόασή του στη Γερουσία, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι «εκμεταλλεύτηκαν» το θέμα αποκαλώντας τη Γαλλία «οπισθοδρομική».

Εάν ο βιασμός συμπεριληφθεί στην οδηγία, η ΕΕ θα καταστεί νομικά αρμόδια για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, καθώς θα θεωρηθεί «ευρωέγκλημα» μαζί με τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη διαφθορά.

«Σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, είναι ζωτικής σημασίας να μην πάρουμε κανένα ρίσκο με ένα κείμενο που θα μπορούσε να ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)», πρόσθεσε ο Dupond-Moretti.

Εάν ο βιασμός συμπεριληφθεί στη μελλοντική οδηγία, υπάρχει φόβος για χώρες όπως η Ουγγαρία να το χρησιμοποιήσουν αυτό ώστε να ακυρώσουν ολόκληρο το κείμενο της οδηγίας ενώπιον του ΔΕΕ, επειδή η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, «το ευρωπαϊκό κείμενο περιέχει σημαντικά σημεία που αποτελούν εξέλιξη και δεν πρέπει να υπονομευθούν. Οι γυναίκες χρειάζονται προστασία από το νόμο».

Εκτός από τον βιασμό, η οδηγία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών γάμων, της σεξιστικής διαδικτυακής παρακολούθησης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.

Να συμπεριλάβετε – ή να μην συμπεριλάβετε – τη συναίνεση

Το ζήτημα της δικαιοδοσίας δεν είναι η μόνη ένταση που περιβάλλει το άρθρο 5.

Ο ποινικός ορισμός του βιασμού που προτείνει η Επιτροπή περιλαμβάνει την έννοια της συναίνεσης, στην οποία αντιτίθεται επίσης η Γαλλία.

«Είναι ο ρόλος του ποινικού δικαίου να ορίζει τη συναίνεση του θύματος αντί να επικεντρώνεται στον καθορισμό της ευθύνης του εγκληματία;», δήλωσε ο Dupond-Moretti στους γερουσιαστές.

Στη Γαλλία, ο βιασμός ορίζεται ως σεξουαλική πράξη που διαπράττεται σε βάρος προσώπου υπό απειλή, εξαναγκασμό, αιφνιδιασμό ή/και βία.

Η προσθήκη της έννοιας της συγκατάθεσης θα έθετε σε κίνδυνο τη «συμβατικοποίηση των σεξουαλικών σχέσεων», εξέφρασε τις ανησυχίες της η Dupond-Moretti, πριν προσθέσει: «Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο βιαστής. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να φορτωθεί το βάρος της απόδειξης της συναίνεσης στο θύμα».

Όμως, σύμφωνα με τη γερουσιαστή Jocelyne Antoine (Union Centriste), η εισαγωγή της έννοιας της συναίνεσης θα μπορούσε, αντίθετα, να προσφέρει καλύτερη προστασία στα θύματα.

«Δεν θα ήταν καλύτερα να διατηρηθούν οι έννοιες της απειλής, της βίας, του εξαναγκασμού και του αιφνιδιασμού […] αλλά και να θεωρηθεί ότι η απουσία συναίνεσης συνιστά νομικά βιασμό» απάντησε στον υπουργό.

Γαλλία: «η πιο κατασταλτική» νομοθεσία

Τέλος, ο υπουργός φρόντισε να επισημάνει ότι «η γαλλική νομοθεσία για τον βιασμό είναι αναμφίβολα η πιο καταπιεστική στην Ευρώπη».

Στη Γαλλία, ο βιαστής υπόκειται σε ποινή φυλάκισης έως και δεκαπέντε ετών. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, έως και ισόβια κάθειρξη εάν ο βιασμός συνοδεύεται από βασανιστήρια ή πράξεις βαρβαρότητας.

Η Ισπανία, η οποία αποτελεί «πάντα σημείο αναφοράς», επισήμανε η Dupond-Moretti, «ορίζει ποινή από 6 έως 12 χρόνια».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Γαλλία, η κυβέρνηση του Pedro Sànchez υποστηρίζει τη συμπερίληψη του βιασμού στην ευρωπαϊκή οδηγία και ο ορισμός του στον ισπανικό ποινικό κώδικα περιλαμβάνει την έννοια της συναίνεσης.

Η οδηγία θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, των λεγόμενων τριμερών, την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, το θέμα θα μεταφερθεί στην ουγγρική Προεδρία, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου, και θα είναι υπεύθυνη για θα θέσει ή όχι την οδηγία στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments