Διεθνή

Βερχόφσταντ για συνέντευξη Πούτιν στον Κάρλσον: «Ετσι πεθαίνουν οι δημοκρατίες»

Βερχόφσταντ για συνέντευξη Πούτιν στον Κάρλσον: «Ετσι πεθαίνουν οι δημοκρατίες»

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ - ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ GUY VERHOFSTADT, ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓ. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Πώς αντέδρασαν ο βέλγος ευρωβουλευτής, ο Ρίσι Σούνακ και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε όσα είπε ο ρώσος πρόεδρος στον ακροδεξιό αμερικανό τηλεπαρουσιαστή

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, στην Ευρώπη, η συνέντευξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον, τον ακροδεξιό τηλεπαρουσιαστή και φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Πέμπτης. Τον Κάρλσον -που θεωρήθηκε υπερβολικά ακραίος ακόμα και για το Fox News, το οποίο τον απέλυσε πέρυσι- υποδέχθηκε ο ρώσος προέδρος στο Κρεμλίνο για μία δίωρη συνέντευξη, στην οποία είχε την μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει το δικό του αφήγημα για την εισβολή που διέταξε στην Ουκρανία το 2022, και να επαναλάβει τις απειλές του προς την Ουάσινγκτον.

Οι επικριτές του αμερικανού τηλεπαρουσιαστή τον κατηγορούν ότι δεν έκανε καμία δύσκολη ερώτηση στον Πούτιν, ενώ προσθέτουν ότι στην πραγματικότητα αυτή ήταν η «οντισιόν» του για αντιπρόεδρος του Τραμπ. Ο Γκι Βερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν ευρωβουλευτής, είπε χαρακτηριστικά ότι η συνέντευξη «είναι ό,τι καλύτερο συνέβη ποτέ στον Πούτιν. Η Αμερική αύριο θα υποφέρει από τα ψέματα που θα διαδίδει ανενόχλητος… Ετσι πεθαίνουν οι δημοκρατίες». 

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η συνέντευξη ήταν μία επανάληψη των «συνηθισμένων ψεμάτων» του Πούτιν και της «πολεμικής προπαγάνδας» του με στόχο «να δικαιολογήσει τις βαρβαρότητες» και «την επιθετικότητα». «Δεν είδαμε τίποτα καινούργιο στην συνέντευξη του Πούτιν. Λυπούμαστε που έδωσαν στον Πούτιν μία πλατφόρμα για να παραποιήσει την αλήθεια και να διαδώσει την προπαγάνδα του. Ο Πούτιν επανέλαβε τα γνωστά του ψέματα για την Ουκρανία. Αυτά είναι επικίνδυνα ψέματα», είπε ο ίδιος. Την Παρασκευή, η Κομισιόν επανέλαβε ότι θα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «κάθε μέρα» και ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με 500.000 βλήματα πυροβολικού έως τον Μάρτιο και άλλα τόσα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο Ρίσι Σούνακ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «γελοίο» τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οφείλεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία προχώρησε σε μία παράνομη και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία. Είμαι υπερήφανος που η Βρετανία στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτού του είδους την συμπεριφορά χωρίς απάντηση. Εχει επιπτώσεις στην ασφάλειά μας. Είδαμε όλοι μας τις επιπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Και για αυτό συνεργαζόμαστε στενά, όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά με συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο, για να δώσουμε στην Ουκρανία τη στήριξη που χρειάζεται μέχρι να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή».

Την καλύτερη απάντηση πάντως, έδωσε ο Βίλε Κάντελ, υψηλόβαθμο στέλεχος στο φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών: «Αντί να δείτε την παρέλαση ψεμάτων του Πούτιν στην συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον, σας συνιστώ να δείτε το “20 ημέρες στη Μαριούπολη” (το ντοκιμαντέρ του Associated Press για την ρωσική πολιορκία της πόλης, που είναι υποψήφιο για Οσκαρ), για να δείτε τις αληθινές επιπτώσεις των πράξεών του». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments