Ελλάδα

Βουλή: Κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Βουλή: Κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Πηγή Φωτογραφίας: Απάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα "Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;", Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της κοινωνίας

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «τροποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το επίμαχο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στην εκπνοή του περασμένου Νοεμβρίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πάνου Αλεξανδρή και αναρτήθηκε στην συνέχεια για διαβούλευση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Φιλοσοφία του νομοσχεδίου, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της κοινωνίας.

Ειδικότερα, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει πληθώρα αλλαγών που επέρχονται στο Ποινικό Κώδικα με βασικούς άξονες την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, την αυστηροποίηση των ποινών και ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους, την εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε κατάστημα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας.

Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προστέθηκε ειδική διάταξη, όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή, η οποία βάζει φραγμούς στη διαφθορά τόσο την εγχώρια όσο και την «εξαγόμενη» από Ελληνικές κατασκευαστικές κ.λπ. εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων προστασίας του ανταγωνισμού.

Έτσι, στις περιπτώσεις εμπλοκής Νομικών Προσώπων σε παιχνίδια διαφθοράς, θα επιβάλλονται πλέον αυτοτελώς εξοντωτικά μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες αυτές. Τα πρόστιμα αυτά είναι ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στα στελέχη των Νομικών Προσώπων και τελικά καταδικάζονται από τα δικαστήρια.

Τα χρηματικά πρόστιμα τα οποία θα επιβάλλονται από τα Ελληνικά Ποινικά δικαστήρια στα Νομικά Πρόσωπα θα έχουν αφετηρία τις 10.000 ευρώ και θα φτάνουν σε επίπεδα εκατομμυρίων, χωρίς να υπάρχει ανώτατο οικονομικό πλαφόν. Το ύφος του χρηματικού προστίμου που θα επιβάλλεται στα Νομικά Πρόσωπα, θα είναι στην κρίση των ποινικών δικαστών, σε συνάρτηση με το ύψος της ζημιάς που προκαλείται, τον αριθμό των εμπλεκομένων προσώπων, την έκταση της διαφθοράς, κ.λπ.

Μάλιστα, εφόσον, υπάρξει υποτροπή της εταιρείας, προβλέπεται η τοποθέτηση λουκέτου (κλείσιμο), πλέον του προστίμου που θα επιβάλλεται.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προχωρεί σε μείζονα μεταρρυθμιστική παρέμβαση, διπλής κατεύθυνσης:

Α) Αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη. Β) Επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας. Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων.

Τέλος το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, διότι θεσπίζει ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments