Γεωπολιτικά

Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας υπό άμεση αμερικανική επιρροή

Οι εξοπλισμοί της Ελλάδας υπό άμεση αμερικανική επιρροή

Πηγή Φωτογραφίας: [359449] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ANTONY BLINKEN (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ακόμη πιο στενές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 27 Ιανουαρίου, εστάλη τη μέρα που αποδεσμεύτηκαν και επισήμως οι απαντητικές επιστολές από την Ουάσιγκτον τόσο για τα ελληνικά F-35 όσο και για τα τουρκικά F-16. Η επιστολή Μπλίνκεν πέρα από τα F-35 αναφερόταν σε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία η Ελλάδα θα πάρει μέσω της διαδικασίας πλεονάζοντος υλικού από τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή έβαζε αμερικανική σφραγίδα στα εξοπλιστικά της Αθήνας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, στο κεφάλαιο Άμυνα και Ασφάλεια, στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον.

Ενώ το F-35 δεν θεωρείται παραχώρηση προς την Ελλάδα, καθώς είναι ένα πληρωμένο και ακριβό πρόγραμμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τόσο τα πλοία LCS όσο και το μεταφορικά αεροσκάφη C-130 αναφέρονται στην επιστολή Μπλίνκεν ως “παραχωρήσεις” πλεονάζοντος αμυντικού εξοπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι “ζητάμε να παρασχεθεί στο Κοινοβούλιο η απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά έως και τεσσάρων φρεγατών LCS στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας πλεονάζοντος αμυντικού υλικού και θα καταθέσουμε νομοθεσία στο Κοινοβούλιο για την παραχώρηση των σκαφών”.

Η Ελλάδα συζητά εδώ και καιρό το ενδεχόμενο απόκτησης των LCS ως ενδιάμεση λύση για το ναυτικό της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο παρελθόν για το συγκεκριμένο πλοίο. Μένει να δούμε αν όλα τα LCS που έχει παραλάβει η Ελλάδα βρίσκονται εν υπηρεσία ή αν κάποια έχουν αποσυρθεί, αλλά μετά τη δημοσίευση της επιστολής Μπλίνκεν, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα φρεγατών Constellation των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και στο ενδεχόμενο κοινής παραγωγής.

Την προηγούμενη εβδομάδα και πριν από την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, στην Αθήνα βρέθηκε ο υποναύαρχος Αντονι Ρόσι, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Προγραμμάτων του αμερικανικού ναυτικού (Naval International Programs Office).

Αρμόδιες πηγές υπογράμμιζαν πως στην ατζέντα του βρέθηκαν όλα τα προγράμματα του Ναυτικού, που αφορούν τόσο νέες πλατφόρμες που αναμένονται όσο και υφιστάμενες που απαιτούν συντήρηση. Ο Ρόσι μίλησε μεταξύ άλλων για τα ελικόπτερα Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, για τα περιπολικά Island, το πρόγραμμα των αεροσκαφών Ρ3, αλλά και τις LCS και το πρόγραμμα των Constellation, το οποίο προκειμένου να ευδοκιμήσει απαιτεί μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι τα F-35, το θέμα των παραχωρήσεων των LCS και C-130 ως πλεονασματικού αμυντικού εξοπλισμού και το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινής παραγωγής φρεγατών Constellation ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Στρατηγικού Διαλόγου, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως το F35 και, ως πλεονάζοντος αμυντικού υλικού EDA από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, τα αεροσκάφη C-130 και τα πλοία LCS. Στο έγγραφο τονίζεται ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα “συζήτησαν τα πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία και της συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών”. Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται, τέλος, ότι οι ΗΠΑ επαίνεσαν την Ελλάδα για το γεγονός ότι δαπανά πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με πάνω από το 45% αυτού του ποσού να δαπανάται για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό βασικού εξοπλισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments