Διεθνή

Μαδαγασκάρη: Ψηφίστηκε νόμος που θα τιμωρεί τους παιδόφιλους με χειρουργικό ευνουχισμό

Μαδαγασκάρη: Ψηφίστηκε νόμος που θα τιμωρεί τους παιδόφιλους με χειρουργικό ευνουχισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Children stand on a hill as the Mahamasina Municipal Stadium is seen in the background in Antananarivo, Madagascar, February 3, 2022. REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Η Λάντι Μπολατιάνα Ραντριαμαναντενασόα, υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο λόγω της αύξησης των βιασμών παιδιών.

Μετά από 600 καταγεγραμμένους βιασμούς παιδιών το 2023 και 133 ήδη τον Ιανουάριο, το Kοινοβούλιο της Μαδαγασκάρης ψήφισε νόμο που θα τιμωρεί τους παιδόφιλους με χειρουργικό ευνουχισμό. Ο νόμος προκάλεσε επικρίσεις από διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων, αλλά έχει την υποστήριξη ορισμένων ακτιβιστών στη χώρα που λένε ότι είναι απαραίτητος για να αποτραπεί μια «κουλτούρα βιασμού». Η Ανω Βουλή του νησιωτικού έθνους ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα. Απομένει να επικυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και να υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Αντρι Ραζοελίνα, η κυβέρνηση του οποίου πρότεινε την αλλαγή. Η Λάντι Μπολατιάνα Ραντριαμαναντενασόα, υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο λόγω της αύξησης των βιασμών παιδιών.

«Ο ισχύων ποινικός κώδικας δεν ήταν αρκετός για να περιορίσει τους δράστες αυτών των αδικημάτων», είπε. Ο νέος νόμος αναφέρει ότι ο χειρουργικός ευνουχισμός θα είναι δεδομένος για όσους είναι ένοχοι για βιασμό παιδιού κάτω των 10 ετών. Οι περιπτώσεις βιασμού παιδιών ηλικίας μεταξύ 10 και 13 ετών θα τιμωρούνται είτε με χειρουργικό είτε με χημικό ευνουχισμό. Ο βιασμός ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών θα τιμωρείται με χημικό ευνουχισμό. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν επίσης αυστηρότερες ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης. Ο χημικός ευνουχισμός είναι η χρήση φαρμάκων για την παρεμπόδιση των ορμονών και τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Είναι γενικά αναστρέψιμος με τη διακοπή των φαρμάκων. Ο χειρουργικός ευνουχισμός είναι μη αναστρέψιμος. Οπως σημειώνει η Telegraph, αρκετές χώρες και ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της Φλόριντα, επιτρέπουν τον χημικό ευνουχισμό για ορισμένους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων. Ο χειρουργικός ευνουχισμός ως τιμωρία είναι πολύ πιο σπάνιος. Η χρήση και των δύο είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η τιμωρία θα ισοδυναμούσε με «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», που δεν συνάδει με τους συνταγματικούς νόμους της Μαδαγασκάρης και ότι η χώρα απέτυχε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην έρευνα για βιασμούς.

«Στο νησί, οι διαδικασίες καταγγελίας και οι δίκες δεν διεξάγονται ανώνυμα», δήλωσε η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μαδαγασκάρη. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Μαδαγασκάρης, λόγω της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Και τα αντίποινα εναντίον των θυμάτων βιασμού είναι συχνά. Ωστόσο, ο νόμος δεν καταπολεμά αυτούς τους παράγοντες». Αντίθετα, μέλος της οργάνωσης για τις γυναίκες θύματα βιασμού, «Women Break the Silence», δήλωσε: «(Ο νέος νόμος) είναι μία πρόοδος, επειδή είναι μια αποτρεπτική τιμωρία. Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει πιθανούς δράστες βιασμών… Αλλά μόνο εάν εμείς, ως πολίτες, γνωρίζουμε την ύπαρξη και τη σημασία αυτής της νέας ποινής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments