Διεθνή

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης Ερντογάν – Σίσι

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης Ερντογάν – Σίσι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Από την αμοιβαία καχυποψία στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης.

Ταξίδι στην Αίγυπτο πραγματοποιεί την Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνάντηση με τον ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Την πρώτη επίσκεψη του στο Κάιρο μετά από περίπου 12 χρόνια, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το τουρκικό δίκτυο NTV.

Με τη ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου να έχει τις ρίζες της στο 2013 στην υποστήριξη του Ερντογάν στον Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που δημιούργησε μία βαθιά καχυποψία και έβαλε στον πάγο τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο όταν ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ήρθε στην εξουσία.

Ήδη από το 2021, σε μια κλειστή συνάντηση με ανώτερους διπλωματικούς αξιωματούχους της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής πορείας και στη βούληση της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με χώρες που ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα το 2020, όταν η ένταση με την Ελλάδα ήταν μεγάλη, ως “άξονα του κακού”.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Εκείνη την εποχή, οι Τούρκοι διπλωμάτες έβλεπαν μάλιστα την Αίγυπτο ως τον πιο δύσκολο στόχο. Οι σχέσεις με την Ελλάδα ελήφθησαν επίσης υπόψη, καθώς και οι διαφορές με τις κυβερνήσεις της Λιβύης και της Τρίπολης, οι οποίες είχαν στενές σχέσεις με την Άγκυρα.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος ξεκίνησαν “διερευνητικές επαφές” στο πλαίσιο ενός διαλόγου με στόχο την επανέναρξη της συνεργασίας, τον Οκτώβριο του 2022, το Κάιρο ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι πως η Αίγυπτος θα αναστείλει το διάλογο με την Τουρκία. Όπως δήλωσε τότε ο υπουργός Εξωτερικών Σούκρι, μετά από δύο διερευνητικές επαφές, ο διάλογος τερματίστηκε επειδή δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις πρακτικές της Τουρκίας στη Λιβύη.

Φως στο τούνελ των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου επιχείρησε να φέρει ο Εμίρης του Κατάρ, με την πρώτη χειραψία Σίσι – Ερντογάν να απαθανατίζεται από τους φωτογράφους στο περιθώριο του Μουντιάλ το 2022.

Οι συνομιλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στο Κάιρο, θα επικεντρωθούν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της ανάπτυξης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων και της αναζωογόνησης των μηχανισμών διμερούς συνεργασίας υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ατζέντα θα περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, σε άρθρο της για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αίγυπτο, κάνει λόγο για μια επίσκεψη “καζάν καζάν” αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επαναλαμβάνοντας την επιδίωξη της Άγκυρας για θαλάσσια οριοθέτηση με το Κάιρο και αναφέροντας ως παράδειγμα τα οφέλη που έχουν αποκομίσει η Τουρκία και η Λιβύη από το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης. Παρά την προηγούμενη δημοσιότητα, οι στόχοι της Τουρκίας δεν έχουν επιτευχθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments