Διεθνή

Ναβάλνι: Ορόσημα μιας πολυτάραχης ζωής

Ναβάλνι: Ορόσημα μιας πολυτάραχης ζωής

Πηγή Φωτογραφίας: Thehill.com

Ο 47χρονος δικηγόρος και ακτιβιστής απεβίωσε στην φυλακή.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή στην αποικία των φυλακών της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας.

“Ο Ναβάλνι αισθάνθηκε άσχημα μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Το ιατρικό προσωπικό έφτασε αμέσως και κλήθηκε ομάδα ασθενοφόρων. Πραγματοποιήθηκαν μέτρα ανάνηψης τα οποία δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι τραυματιοφορείς επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κατάδικου. Tα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σήμερα ότι αυτό που αποκάλεσε δυτικές κατηγορίες για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση». Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα. Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.

Το 2007, ο Αλεξέι Ναβάλνι, δικηγόρος (με ειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο), άρχισε να αγοράζει μετοχές ρωσικών κρατικά χρηματοδοτούμενων εταιρειών, με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά τους στοιχεία και να αναδείξει περιπτώσεις αδιαφάνειας. Την ίδια χρονιά, διαγράφηκε από το κόμμα της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Yabloko.

Τον χειμώνα του 2011, τέθηκε επικεφαλής του κινήματος που αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών τις οποίες είχε κερδίσει το κυβερνών κόμμα του Πούτιν. Για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 2000, οι συγκεντρώσεις αυτές είχαν τόσο μεγάλη συμμετοχή. Ο Ναβάλνι βρέθηκε τότε αντιμέτωπος με τις πρώτες ποινές φυλάκισης και ίδρυσε την οργάνωση με το όνομα Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK).

Τον Ιούλιο του 2013, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση στις 18 Ιουλίου για υπεξαίρεση χρημάτων από την εταιρεία υλοτομίας Kirovres και είδε πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δίωξη.

Τον Σεπτέμβριο του  2013, ήρθε  δεύτερος παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε το 27,2% των ψήφων και το 2017, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι ηγείται μιας αυτοκρατορίας ακινήτων που χρηματοδοτείται από Ρώσους ολιγάρχες.

Πριν από δύο χρόνια, ο Ναβάλνι  κρίθηκε ένοχος για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη διάρκειας εννέα ετών, ενώ για φέτος ζήτησε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα εναντίον του καθεστώτος του Β. Πούτιν εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments