Πολιτική

Άδωνις: Καμιά αλλαγή στη συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα [vid]

Άδωνις: Καμιά αλλαγή στη συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)//Την ανάγκη να κινηθεί πιο δυναμικά η Ελλάδα προς τα γενόσημα υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποσαφήνισε πλήρως τις πιο πρόσφατες αλλαγές στην φαρμακευτική αγορά.

Πρέπει να πάμε πιο αποφασιστικά στα γενόσημα

Την ανάγκη να κινηθεί πιο δυναμικά η Ελλάδα προς τα γενόσημα υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποσαφήνισε πλήρως τις πιο πρόσφατες αλλαγές στην φαρμακευτική αγορά.

Παραχωρώντας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «το νέο δελτίο τιμών προβλέπει -7% στα γενόσημα μεσοσταθμικά και δεν αλλάζει τη συμμετοχή των ασθενών. Όμως, αυτό που λέει η νέα υπουργική απόφαση τώρα είναι αυτό που ίσχυε έως το 2018. Το 2018 είχε αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε εξομοιώσει την ασφαλιστική τιμή με την λιανική τιμή στα γενόσημα. Δηλαδή, ό,τι γενήσημο και να έπαιρνες, το 25% της συμμετοχής σου ήταν σταθερό. Μέχρι το 2018 και από τώρα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με βάση το φθηνότερο γενόσημο. Η ασφαλιστική τιμή αποζημίωσης είναι η τιμή του φθηνότερου γενόσημου. Ο υπολογισμός αυτός έχει γίνει σε ΑTC4, δηλαδή σε θεραπευτική κατηγορία, όχι σε δραστική ουσία. Η θεραπευτική κατηγορία είναι πολλές δραστικές ουσίες, οι οποίες, σύμφωνα με την επιστήμη, έχουν την ίδια δράση. Άρα, ο ΕΟΠΥΥ λέει, για παράδειγμα, ποια είναι η πιο χαμηλή στατίνη που έχουμε είναι η συμβαστατίνη. Πόσο κάνει η χαμηλότερη συμβαστατίνη; Αυτή τη συμβαστατίνη σού την καλύπτω».

Είναι σαφές, σύμφωνα με τον Ά. Γεωργιάδη, ότι «πρέπει να μαζέψουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Πρέπει να πάμε πιο αποφασιστικά, να κινηθούμε πιο γρήγορα στα γενόσημα. Από τα 1700 φάρμακα στα 1650 φάρμακα οι διαφορές είναι μικρές. Υπέγραψα, λοιπόν, την  υπουργική απόφαση και στα γενόσημα η διαφορά δεν πρέπει να είναι περισσότερη από τα 3 ευρώ. Τα 3 ευρώ είναι το πλαφόν. Οι φαρμακοποιοί είχαν δίκιο που αντέδρασαν ακαριαία. Είχαν δίκιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ. Η αντίδραση των φαρμακοποιών ήραν σωστή. Έλαβα υπόψη την προσέγγιση των φαρμακοποιών και έτσι, προχώρησα στο πλαφόν των 3 ευρώ».

Ερωτηθείς για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε, λέγοντας: «Η μεταρρύθμιση όπως τη σχεδιάζω έχει ένα ρυθμό. Τη Δευτέρα έχουμε συνέντευξη για τα απογευματινά χειρουργεία. Οι δημόσιες κλινικές θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να κάνουν και απογευματινά χειρουργεία. Αφού γίνουν τα πρώτα χειρουργεία, σε δεύτερο χρόνο έχω σκοπό την ιδιωτική κλινική και για τους χειρουργούς του ΕΣΥ. Σε τρίτο χρόνο σκέφτομαι να προσφέρουν και ιδιώτες ιατροί τις χειρουργικές υπηρεσίες τους και στο ΕΣΥ. Έτσι οι ιατροί θα έχουν υψηλότερα εισοδήματα και θα κάνουμε πιο ελκυστικές τις θέσεις του ΕΣΥ».

«Η έλλειψη του προσωπικού στο ΕΣΥ δεν είναι οριζόντια, αλλά είναι κατά νησίδες. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν πληρότητα σε προσωπικό. Το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει τις περισσότερες αναμονές στη χώρα. Κι όμως είναι το πρώτο νοσοκομείο, το οποίο δήλωσε πως θέλει να λειτουργήσει και απογευματινά χειρουργεία», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments