Πολιτική

Βαθαίνει το ρήγμα Μητσοτάκη – Σαμαρά στη ΝΔ

Βαθαίνει το ρήγμα Μητσοτάκη – Σαμαρά στη ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός «απασφάλισε» κατά του Μεγάρου Μαξίμου. Εκτός γραμμής 51 κυβερνητικοί βουλευτές στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ποιοι καταψήφισαν, ποιοι επέλεξαν την αποχή.

Με 51 βουλευτές τελικά να παρεκκλίνουν της επίσημης γραμμής (20 «όχι» και 31 αποχές), αλλά και με το χάσμα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά να έχει βαθύνει επικίνδυνα, βρήκε η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια τη ΝΔ.

Όπως είχε προαναγγείλει, απείχε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ενώ την ίδια στάση κράτησαν τελικά και τρεις υφυπουργοί, οι Σταύρος Κελέτσης, Ιωάννης Μπούγας και Μαρία Κεφάλα. Πλέον ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών -με την θετική ψήφο και 107 γαλάζιων βουλευτών- αποτελούν νόμο του κράτους, η δοκιμασία των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, έλαβε τέλος και απομένει να φανεί κατά πόσο το θέμα θα ξεχαστεί γρήγορα στις τοπικές κοινωνίες, που στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται αρνητικές.

Αυτό που δεν φαίνεται πως θα ξεχαστεί η πολύ σκληρή ομιλία του κ. Σαμαρά όχι τόσο για την ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα που παρουσίασε, όσο για την ταυτόχρονη σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι  πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός διατυπώνει μια ομιλία – μανιφέστο, αλλά η ξεκάθαρη αποστασιοποίησή του από την κυβέρνηση και τη σημερινή ΝΔ, σε συνδυασμό με τα πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη -έστω χωρίς να τον ονοματίσει- καταδεικνύουν το «χαμηλό βαρομετρικό» στις σχέσεις των δύο ανδρών. Αυτές δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στενές, όμως πλέον ίσως βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, με άγνωστη την επόμενη μέρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, αποφεύγοντας να ριχθεί «λάδι στη φωτιά», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, μετά την ηχηρή παρέμβασή του, είπε προς τους δημοσιογράφους ότι «είναι μόνο οι απόψεις μου και τίποτα άλλο».

Τα «καρφιά» του κ. Σαμαρά κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση «να προσέχει γιατί η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα». Κατήγγειλε «κανονικό bulling και ανεπίτρεπτες πιέσεις» στους βουλευτές. Διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν γίνονται «αντίστοιχα κομματικά φροντιστήρια για το δημογραφικό, για παράδειγμα, όπως έγινε για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών». Προειδοποίησε ότι «οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο κυνισμό». Απευθυνόμενος στους «κυρίους της  Κυβέρνησης», τους είπε ότι «δεν κάνετε έτσι στροφή στο “Κέντρο”. Δεν είναι ‘’Κέντρο’’ η ανατροπή της οικογένειας και η κατάργηση της Μάνας και του Πατέρα».

Συνθήκη των Πρεσπών

Αίσθηση, εξάλλου, και συζητήσεις εντός της Κ.Ο. της ΝΔ προκάλεσε η ιστορική παραπομπή από τον κ. Σαμαρά στη Συνθήκη των Πρεσπών που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από την πλειοψηφία της Βουλής, όμως σήμερα «βρίσκονται εδώ μέσα μόλις 17 βουλευτές! Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με τον κόσμο της παράταξής μας. Δεν πρέπει να σπρώξουμε την κοινωνία στα άκρα», ανέφερε.

Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δεν μίλησε μόνο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς επεκτάθηκε και σε άλλα μείζονα ζητήματα για τα οποία δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, εστίασε στα ελληνοτουρκικά και τις παλαιότερες προειδοποιήσεις του για τη συνέχιση των απειλών της Άγκυρας, όπως επίσης και για την κρίση στον αγροτικό τομέα και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, λόγω των «πράσινων συμφωνιών».

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς θεωρεί πολλά τα «κακώς κείμενα» και αμφισβητεί πλήρως την ταυτότητα της σημερινής ΝΔ, με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή που αυτός επικαλέστηκε -μέσω της δικής του ομιλίας- την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος, στοχεύοντας να διαλύσει τις ανησυχίες των βουλευτών για τον πυρήνα της ιδεολογίας της παράταξης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, παρόλο που παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και των βουλευτών που βρίσκονται κοντά του πολιτικά, δεν σκοπεύει να ανοίξει δημόσιο διάλογο μαζί του, καθώς «μόνο βλάβη θα προκαλούσε», όπως λένε χαρακτηριστικά. Σε κάθε ευκαιρία, εξάλλου, επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να εκφράζεται όπως επιθυμεί, γραμμή που πιθανόν να τηρηθεί και στην παρούσα συγκυρία.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι οι θετικές γαλάζιες ψήφοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 110, ωστόσο από την άλλη υπάρχει ικανοποίηση που τα «όχι» περιορίστηκαν κατά πολύ σε σχέση με αυτά που ήταν πριν από λίγες μέρες.

Αναλυτικά, οι 20 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν «όχι» είναι οι Χαράλαμπος Αθανασίου , Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Την αποχή επέλεξαν οι ακόλουθοι 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments