Γεωπολιτικά

Έχασε 47.000 άντρες η Ρωσία και 364 τανκς για να πάρει την Αβντίβκα

Έχασε 47.000 άντρες η Ρωσία και 364 τανκς για να πάρει την Αβντίβκα

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Free photo damaged tank russian's war in ukraine

Να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν δημιουργήσει προσωρινά περιορισμένη και τοπική αεροπορική υπεροχή και ήταν σε θέση να παρέχουν στις χερσαίες δυνάμεις στενή αεροπορική υποστήριξη κατά τις τελευταίες ημέρες

Στον τομέα Αβντίιβκα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών της ενεργού φάσης της αμυντικής επιχείρησης, οι συνολικές απώλειες του ρωσικού στρατού ανήλθαν σε 47.186 στρατιώτες, 364 τανκς και 5 αεροσκάφη. Ο διοικητής της επιχείρησης κοινών δυνάμεων της Ταυρίας, στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκγι, δήλωσε τα παραπάνω σε ανάρτηση στο Telegram, σύμφωνα με το Ukrinform.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στον τομέα Αντβίιβκα οι Ουκρανοί υπερασπιστές με το θάρρος, την αντίσταση και τον ηρωισμό τους προκάλεσαν τεράστιες απώλειες στον εχθρό και κατέστρεψαν ένα σημαντικό απόθεμα Ρώσων κατακτητών, το οποίο σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν για επιθετικές επιχειρήσεις σε άλλους τομείς του μετώπου».

Όπως τόνισε, μεταξύ 10 Οκτωβρίου 2023 και 17 Φεβρουαρίου 2024, οι συνολικές απώλειες ρωσικών στρατευμάτων στον τομέα αυτό ανήλθαν σε 47.186 άτομα. 364 τανκ 248 συστήματα πυροβολικού. 748 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. 5 αεροσκάφη. Ο διοικητής ευχαρίστησε όλους τους στρατιώτες για την αντίσταση, το θάρρος και τον ηρωισμό τους, για κάθε εξοντωμένο εισβολέα, για κάθε καμένο άρμα μάχης και τεθωρακισμένο όχημα.

Όπως ανέφερε το Ukrinform, τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίιρσκι δήλωσε ότι σύμφωνα με τη ληφθείσα εντολή, οι υπερασπιστές της πόλης είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους μετά από σχετική προετοιμασία.

Να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν δημιουργήσει προσωρινά περιορισμένη και τοπική αεροπορική υπεροχή και ήταν σε θέση να παρέχουν στις χερσαίες δυνάμεις στενή αεροπορική υποστήριξη κατά τις τελευταίες ημέρες της επιθετικής τους επιχείρησης για την κατάληψη της Αβντίιβκα. Αυτό ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσινγκτον στην τελευταία του έκθεση, σύμφωνα με το Ukrinform.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει σταδιακά τη χρήση βομβών ολίσθησης σε όλο το θέατρο από τις αρχές του 2023. «Η πρόσφατη μαζική χρήση βομβών ολίσθησης στην πόλη αυτή είναι η πρώτη φορά που η ρωσική αεροπορία χρησιμοποίησε αυτές τις βόμβες σε κλίμακα για να παράσχει στενή αεροπορική υποστήριξη στα προελαύνοντα στρατεύματα πεζικού», δήλωσαν εμπειρογνώμονες του ISW.

Το ISW σημειώνει ότι ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί κοντά στην Αβντίιβκα δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 60 βόμβες ολίσθησης KAB σε ουκρανικές θέσεις στην πόλη την περασμένη ημέρα και ένας Ουκρανός στρατιώτης που επιχειρεί στην περιοχή δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν έως και 500 βόμβες ολίσθησης στην Αβντίιβκα τις τελευταίες ημέρες. Ένας milblogger που συνδέεται με το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 250 βόμβες ολίσθησης FAB μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην Αβντίιβκα τις τελευταίες 48 ώρες.

Η ρωσική ικανότητα να διεξάγει αυτές τις μαζικές επιθέσεις για αρκετές ημέρες στο πιο ενεργό τμήμα της πρώτης γραμμής υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να τους αρνηθούν την πρόσβαση στον εναέριο χώρο γύρω από την πόλη και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα αξιοποίησαν αυτή την προσωρινή τοπική αεροπορική υπεροχή για να διευκολύνουν την κατάληψη μεγάλου μέρους του οικισμού.

Οι εμπειρογνώμονες του ISW δηλώνουν ότι οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια ασφαλείας μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντικούς περιορισμούς στην ουκρανική αεράμυνα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ρωσικές δυνάμεις να αναπαράγουν τη στενή αεροπορική υποστήριξη που διευκόλυνε τη ρωσική πρόοδο στην Αβντίιβκα, και σε άλλες περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments