Διεθνή

ΗΠΑ: Εκλογές δίχως Μπάιντεν και Τραμπ;

ΗΠΑ: Εκλογές δίχως Μπάιντεν και Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: Abcnews.com

Το ακραίο σενάριο διακινείται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη του 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου και η ατμόσφαιρα είναι ήδη πολύ τεταμένη. Ακόμη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο προβλέψιμος από τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το πολύ χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας και των δύο πολιτικών αντιπάλων, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ έχουν σαφές προβάδισμα για τις υποψηφιότητες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντίστοιχα, με μια επανάληψη της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 να είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ωστόσο, ενώ η πιθανότητα τα δύο κόμματα να επιλέξουν άλλους υποψηφίους έχει περιοριστεί σημαντικά, διαδραματίζεται και ένα ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο και τα δύο κόμματα θέλουν να διεξαχθούν οι εκλογές χωρίς τον Μπάιντεν και τον Τραμπ.

Παράγοντες όπως η ηλικία, τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τα νομικά προβλήματα θα μπορούσαν να αναγκάσουν και τους δύο υποψηφίους να εγκαταλείψουν την κούρσα, σύμφωνα με τη Citigroup, ενώ οι ανησυχίες για την ηλικία και την υγεία του 81χρονου Τζο Μπάιντεν δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο ίδιος δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δεν γνωρίζει αν θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία αν δεν ήταν αντίπαλός του ο Τραμπ. Είναι επίσης πλέον σύνηθες οι δημοσιογράφοι να κάνουν ερωτήσεις στον Μπάιντεν για τη μνήμη και την υγεία του γενικότερα, στις οποίες απαντά με δυσαρέσκεια.

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ αντιμετωπίζει έναν καταιγισμό νομικών υποθέσεων σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης της Τζιν Κάρολ, η οποία υποστήριξε βιασμό σε δοκιμαστήριο της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1990, και της τεράστιας υπόθεσης οικονομικής απάτης του Οργανισμού Τραμπ. Επιπλέον, εκκρεμούν κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ για εκβιασμό, απόπειρα αλλοίωσης εκλογών και υποκίνηση ταραχών. Μέχρι στιγμής, πάντως, όλες οι προσπάθειες των αντιπάλων του Τραμπ να ανακόψουν την πορεία του προς το χρίσμα έχουν πέσει στο κενό.

Εάν ένας υποψήφιος αποσυρθεί πριν από τις προκριματικές εκλογές του κόμματος, 15-18 Ιουλίου για τους Ρεπουμπλικάνους και 19-22 Αυγούστου για τους Δημοκρατικούς, οι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίσουν για άλλο κομματικό στέλεχος μετά τις προκριματικές εκλογές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανόνας ότι ο επόμενος υποψήφιος πρέπει να είναι ο επιλαχών, όπως η Νίκι Χέιλι ή ο Ρον ΝτεΣάντις για τους Ρεπουμπλικάνους, ή εν ενεργεία αντιπρόεδρος, όπως η Καμίλα Χάρις για το κόμμα των Δημοκρατικών.

Είναι σαφές ότι σε μία τέτοια εξέλιξη, θα ακολουθήσει μία χαοτική περίοδος ζυμώσεων, διαβουλεύσεων και εσωκομματικών μαχών και είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και νέοι, λιγότερο γνωστοί υποψήφιοι. Το συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άνοδο τα ποσοστά που λαμβάνουν οι υφιστάμενοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την προεδρία.

Με βάση την Citigroup, οι διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων και η ανάγκη για γρήγορο συμβιβασμό πιθανότατα θα οδηγήσουν στο τέλος σε ένα νέο κόμμα με πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Δεδομένης της χαμηλής δημοτικότητας τόσο του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ, ένας πιο μετριοπαθής υποψήφιος θα αποτελούσε μια “φρέσκια” επιλογή για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους και τους επενδυτές, μειώνοντας την πιθανότητα ένας ανεξάρτητος υποψήφιος να λάβει υψηλά ποσοστά.

Σε αυτό το ακραίο σενάριο, ο χρόνος παραίτησης των δύο υποψηφίων θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν ο νέος υποψήφιος εκλεγεί πριν από το φθινόπωρο, οι ψηφοφόροι και οι επενδυτές θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα χρόνο να κατανοήσουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος υποψήφιος. Εάν οι εκλογές διεξαχθούν πιο κοντά στις κάλπες του Νοεμβρίου, π.χ. τον Οκτώβριο, το πολιτικό κλίμα και οι αγορές θα αντιμετωπίσουν μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments