Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: “Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, ψυχικά και σωματικά”

Φωτιά στο Μάτι: “Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, ψυχικά και σωματικά”

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),«Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, όχι μόνο τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά», ανέφερε η κα Γατοπούλου, περιγράφοντας τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Ο κ. Μπαλακτάρης τόνισε ότι «την μέρα που όλα θα έπρεπε να λειτουργήσουν στην εντέλεια δεν λειτούργησε τίποτα από το Kράτος», αφήνοντας αιχμές για τις ευθύνες που φέρουν οι αρμόδιοι.

Η τραγωδία άφησε ανεξίτηλα σημάδια στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων

Πέντεμισι χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση. Η Ιωάννα Γατοπούλου, πολυεγκαυματίας από την τραγωδία, και ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δικηγόρος της, μίλησαν στις «Συνδέσεις» του EΡΤΝΕWS για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την αναμονή της απόφασης της Δικαιοσύνης.

«Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, όχι μόνο τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά», ανέφερε η κα Γατοπούλου, περιγράφοντας τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Ο κ. Μπαλακτάρης τόνισε ότι «την μέρα που όλα θα έπρεπε να λειτουργήσουν στην εντέλεια δεν λειτούργησε τίποτα από το Kράτος», αφήνοντας αιχμές για τις ευθύνες που φέρουν οι αρμόδιοι.

Το χρονικό του εφιάλτη

Περιγράφοντας το πώς βίωσε την εξέλιξη της πυρκαγιάς που κατέκαψε τα πάντα στο διάβα της και τις προσπάθειες της να ενημερωθεί η κα Γατοπούλου είπε ότι όσο περνούσε η ώρα οι καπνοί έγιναν πολύ έντονοι. «Γύρω στις 18:20 που κόπηκε το ρεύμα, αποφάσισα να πάρω το αυτοκίνητό μου και να φύγω. Καθώς άνοιξα την πόρτα βλέπω απέναντι όπου είχα παρκάρει το αυτοκίνητο να έχει λαμπαδιάσει το πεύκο. Αλλάζω κατεύθυνση και ευτυχώς, έτρεξα κατευθείαν προς τη θάλασσα να αποφύγω και την έκρηξη του αυτοκινήτου μου».

Όπως είπε στη διαδρομή των 150 μ. καιγόταν η πλάτη, τα χέρια και τα πόδια της από τις καύτρες που έπεφταν πάνω της. «Η Ποσειδώνος είναι πάρα πολύ στενός δρόμος και ίσα που χωράνε δύο αυτοκίνητα. Ήταν τέσσερις σειρές αυτοκινήτων. Δεν μπορούσα να περάσω. Έκανα ελιγμούς. Μπήκα μέσα στη θάλασσα. Κολυμπούσα, μαζί με τους υπόλοιπους, περίπου τρεις ώρες. Μέχρι που κάηκαν όλα. Όλα τα πεύκα και τα σκίνα, τα οποία κατέβαιναν μέχρι τη θάλασσα κάτω και μόλις κάηκαν αποφασίσαμε να βγούμε έξω. Έξω κατάλαβα ότι έχω καεί πάρα πολύ», ανέφερε η κα Γατοπούλου.

«Αν συμπληρωθούν 8 χρόνια και δεν έχουμε ποινές τότε θα υπάρχουν παραγραφές αδικημάτων»

«Έχω εγκαύματα στο 20% του σώματός μου» είπε περιγράφοντας ότι παρέμεινε στην παραλία, όντας εγκαυματίας για πολλές ώρες παρότι τους εντόπισε από μακριά σκάφος του Λιμενικού.

«Δεν ξέρω πόση ώρα περιμέναμε. Κάποια στιγμή. Ήρθε ένα φουσκωτό με ιδιώτες. Πήραν εμένα και μία άλλη κυρία που είχαμε καεί και μας πήγανε στη Νέα Μάκρη. Μας άφησαν στο λιμάνι, αφού περιμέναμε περίπου τρία τέταρτα», πρόσθεσε.

Πεντέμισι χρόνια μετά δεν υπάρχουν ακόμα ποινές. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, ο εισαγγελέας προτείνει ότι πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε εννέα πρόσωπα σε πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. «Ζήτησε την ενοχή για τον τότε δήμαρχο Ραφήνας, τον Ευάγγελο Μπουρνούς, για το γεγονός ότι έδινε λανθασμένες πληροφορίες στον κόσμο μέσω των συνεντεύξεων του σε τηλεοπτικούς σταθμούς τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς» σημείωσε λέγοντας ότι «αν συμπληρωθούν 8 χρόνια και δεν έχουμε ποινές τότε θα υπάρχουν παραγραφές αδικημάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments