Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι αυτοματοποιημένοι που θα εκτελούνται με τη βοήθεια ειδικού αλγόριθμου

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι αυτοματοποιημένοι που θα εκτελούνται με τη βοήθεια ειδικού αλγόριθμου

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπα από την ΙΖ ΔΟΥ Αθηνών στο Παγκράτι, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι έλεγχοι, μάλιστα, γίνονται στα γραφεία της ΑΑΔΕ και όχι στην έδρα του φορολογουμένου, και το «κοστούμι» ράβεται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δηλαδή με κριτήρια τις δαπάνες, την αύξηση καταθέσεων, τον τζίρο που μπορεί να κάνουν ομοειδείς επιχειρήσεις, καθώς και άλλα αντικειμενικά κριτήρια που ξεφεύγουν από τη λογική των δηλωθέντων εσόδων και εξόδων.

Ενισχυμένες αρμοδιότητες στα στελέχη της παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ελέγχους χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, να επιλεγούν τις υποθέσεις βάσει αλγορίθμου και με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών να ράβουν το «κοστούμι» φόρου από το γραφείο τους!

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σπάνε οι χωρικοί περιορισμοί για τις δύο ειδικές μονάδες κρούσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που μπορούν να δρουν και να ελέγχουν ελεύθερα σε όλη την έκταση του νομού, πέραν δηλαδή από την αρμοδιότητα των άλλων εφοριών και ελεγκτικών κέντρων.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, οι έλεγχοι θα είναι αυτοματοποιημένοι και θα εκτελούνται με τη βοήθεια ειδικού αλγόριθμου, που θα λαμβάνει υπόψη την πληρότητα των υπαλλήλων, το πλήθος των υποθέσεων, την κατηγορία και το είδος.

Οι έλεγχοι, μάλιστα, γίνονται στα γραφεία της ΑΑΔΕ και όχι στην έδρα του φορολογουμένου, και το «κοστούμι» ράβεται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δηλαδή με κριτήρια τις δαπάνες, την αύξηση καταθέσεων, τον τζίρο που μπορεί να κάνουν ομοειδείς επιχειρήσεις, καθώς και άλλα αντικειμενικά κριτήρια που ξεφεύγουν από τη λογική των δηλωθέντων εσόδων και εξόδων.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Επί της ουσίας, με τη διαδικασία των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, το εισόδημα του φυσικού προσώπου ή ο τζίρος της επιχείρησης προσδιορίζεται με βάση στοιχεία που αντλούνται από διάφορες πηγές.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

■ Οι αγορές, οι πωλήσεις και το μικτό κέρδος που εμφανίζει το πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα

■ Το ύψος των αμοιβών που εισπράττονται κατά περίπτωση

■ Η πελατεία

■ Το μικτό κέρδος που προκύπτει από ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες οι οποίες προσδιορίζονται με βάση ιδίως τον χρόνο, τον τρόπο, τον τόπο και τα μέσα άσκησης της δραστηριότητας

■ Την ειδικότητα και τον επιστημονικό τίτλο κατά περίπτωση

■ Το απασχολούμενο προσωπικό

■ Το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί, καθώς και των ίδιων κεφαλαίων κίνησης

■ Το ποσό των δανείων, των καταθέσεων και των πιστώσεων

■ Το ποσό των εξόδων παραγωγής και διάθεσης των εμπορευμάτων, των εξόδων διαχείρισης

■ Κάθε επιχειρηματική δαπάνη και γενικά κάθε άλλο στοιχείο που προσδιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024, θα διενεργηθούν 73.000 έλεγχοι σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, με τη χρήση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕλεγχοςLive».

Ειδικότερα, για το 2024 έχουν προγραμματιστεί:

– 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλο τελικής μοριοδότησης

– 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.

– 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

– 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)

– Τουλάχιστον 885 έλεγχοι / έρευνες φοροδιαφυγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments