Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: Σκέφτεται να εντάξει συντηρητικά κόμματα στο ΕΛΚ

Φον ντερ Λάιεν: Σκέφτεται να εντάξει συντηρητικά κόμματα στο ΕΛΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Rfi.fr

Έτοιμη να συνεργαστεί με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις που σέβονται τρεις «χρυσούς κανόνες»: να είναι φιλοευρωπαϊκοί, υπέρ της Ουκρανίας και να σέβονται την κανόνας δικαίου

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο ορισμένα κόμματα από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE) να ενταχθούν στην κεντροδεξιά ομάδα της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές στο Ιούνιος.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους εάν θα ήταν προσωπικά ανοιχτή σε έναν συνασπισμό με το CRE, είπε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με δυνάμεις που σέβονται τρεις « χρυσούς κανόνες»  : να είναι φιλοευρωπαϊκοί, υπέρ της Ουκρανίας και να σέβονται την κανόνας δικαίου.

«Η βασική προϋπόθεση είναι αν υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία. Υπερασπίζεστε τις αξίες μας; Είστε πολύ σταθεροί στο κράτος δικαίου; Υποστηρίζετε την Ουκρανία; Και πολεμάτε ενάντια στην προσπάθεια [του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν να αποδυναμώσει και να διχάσει την Ευρώπη; Αυτές οι απαντήσεις πρέπει να είναι πολύ σαφείς », είπε.

Η κ. von der Leyen ανέφερε επίσης ότι η ισορροπία δυνάμεων στο μελλοντικό Κοινοβούλιο δεν ήταν ακόμη γνωστή, αυξάνοντας την πιθανότητα ορισμένες αντιπροσωπείες της CRE να ενταχθούν στο ΕΛΚ.

«Δεν ξέρουμε ποια κόμματα θα απαρτίσουν [το CRE] μετά τις εκλογές, ποιες ομάδες θα αποχωρήσουν από αυτό και, για παράδειγμα, θα ενταχθούν στο ΕΛΚ, κάτι που είναι επίσης δυνατό », δήλωσε ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε.

Ορισμένες πολιτικές ομάδες, όπως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι Πράσινοι/EFA και η Αριστερά (GUE/NGL), έχουν καταγγείλει τη στροφή του ΕΛΚ προς τα δεξιά, που παρατηρήθηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Τη Δευτέρα (19 Φεβρουαρίου), η κ. von der Leyen ανακοίνωσε πως διεκδικεί δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα είναι η μόνη υποψήφια που θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Επιτροπής εκ μέρους της κεντροδεξιάς ομάδας.

Δεν θα είναι όμως υποψήφια για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσαν άλλοι υποψήφιοι από άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες.

Το 2019, ο κ. Βέμπερ ήταν ο επικεφαλής της λίστας του ΕΛΚ, του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Ωστόσο, ήταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που τελικά επιλέχθηκε για την προεδρία του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της Ένωσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να λάβουν υπόψη τον διορισμό του επικεφαλής της λίστας του κόμματος που έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής ή μπορούν να το αγνοήσουν, όπως συνέβη στην περίπτωση κατά τον διορισμό της κ. von der Leyen.

Η απόφαση αυτή υπόκειται σε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, αλλά τα κράτη μέλη προσπαθούν να συμφωνήσουν όλα σχετικά με το διορισμό, προκειμένου να δώσουν στον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής τη νομιμότητα που απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο κ. Βέμπερ ήταν ανεπιτυχής το 2019, επειδή η υποψηφιότητά του αντιτάχθηκε από αρκετούς ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η κ. von der Leyen προτάθηκε τελικά την τελευταία στιγμή και η υποψηφιότητά της αποτέλεσε αντικείμενο συμβιβασμού μεταξύ των κρατών μελών.

Μετά την υποψηφιότητά του από τους αρχηγούς κρατών, ο υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να λάβει έγκριση μέσω μυστικής ψηφοφορίας που διεξάγεται από ευρωβουλευτές στο Κοινοβούλιο για να του δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το CRE θα είναι πιθανώς η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η κ. von der Leyen, μέλος της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) θα μπορούσε να ηγηθεί της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο με την υποστήριξη του παραδοσιακού «συνασπισμού» του ΕΛΚ, του S&D και του Renew, αν και οι φιλελεύθεροι από το Το κόμμα ALDE, το οποίο ανήκει στην ομάδα Renew, επέκρινε πρόσφατα  “την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία του ΕΛΚ».

Το 2019, ο Γερμανός κέρδισε τη θέση με διαφορά μόλις εννέα ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκείνη την εποχή, έλαβε την υποστήριξη του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εντός του CRE. Αυτή τη φορά και πάλι, μπορεί πιθανώς να υπολογίζει στην υποστήριξη ορισμένων μελών του CRE, όπως το κόμμα Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni για παράδειγμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments