ΑΠΟΨΕΙΣ

Το περιβάλλον αποτελεί ταυτοτικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το περιβάλλον αποτελεί ταυτοτικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Γράφει στο pagenews.gr η Χαρά Καφαντάρη,Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Συντονίστρια  τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πρώην βουλευτής Δυτικής Αθήνας

Χωρίς αμφιβολία το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, που αφορά όχι μόνον την Αριστερά και την πορεία της, αλλά συνολικά την πορεία της Πατρίδας μας.  Μέσα στη δίνη μιας ανάλγητης κοινωνικής  και όχι μόνον, πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που οδηγεί σε φτωχοποίηση όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να δημιουργήσει ένα νέο ¨Όραμα,  μια νέα Ελπίδα, για την Κοινωνία.

Το Συνέδριό μας, δεν είναι μια εσωτερική  υπόθεση. Είναι υπόθεση της Κοινωνίας. Η Κοινωνία και οι φορείς της έχουν σημαντική παρουσία στη διαδικασία του Συνεδρίου, καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις. Αυτό φαίνεται και στα στρογγυλά τραπέζια, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, με μια σειρά θέματα και τομείς της κοινωνικοπολιτικής ζωής.

Το πρώτο στρογγυλό τραπέζι   είχε θέμα –«Περιβάλλον-Κλιματική Κρίση και Προσαρμογή».

Αφορά ένα μείζον παγκόσμιο πρόβλημα, την κλιματική κρίση, που επιδρά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, οξύνοντας ιδιαίτερα τις ανισότητες, έχοντας  παράλληλα σαφή ταξικά χαρακτηριστικά. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη πολιτικών προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση, καθώς  και  η ανάγκη μέτρων μετριασμού της. Εκ της συζήτησης προέκυψε η ανάγκη αλλαγής Μοντέλου Ανάπτυξης, συμβατού με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, πράγμα που αποτελεί και βασική πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σταθερά ένα κατεξοχήν οικολογικό κόμμα από τη ίδρυσή  του, έχοντας ενσωματώσει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις πολιτικές του προτάσεις, ενώ το Περιβάλλον αποτελεί  βασικό στοιχείο της ταυτότητας του και αποτυπώνεται στο προγραμματικό μας συνέδριο και στα σύμβολα του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πραγματικά «πράσινο» κόμμα, απέδειξε στην πράξη και μέσα σε σφιχτό μνημονιακό πλαίσιο, ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αποτελούν για μας προτεραιότητα. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που κύρωσε το Σύμφωνο του Παρισιού το 2016 (νόμος 4416/2016), εκπόνησε Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή με την υποχρέωση εκπόνησης και περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής, που αν είχαν εκπονηθεί π.χ. στη Θεσσαλία, δεν θα είχαμε τόσες δραματικές επιπτώσεις από τις πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης, προχώρησε σε εκπόνηση δασικών χαρτών, συνέταξε Εθνική Στρατηγική για τα δάση, νομοθέτησε τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στήριξε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ιδρύοντας και νέους, ενώ και στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξε την Πράσινη Συμφωνία καταθέτοντας τολμηρούς στόχους.

Στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται και  έχοντας έναν κατ όνομα  «Πράσινο» Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη,  ο οποίος εφαρμόζει στην πράξη  άκρως αντι περιβαλλοντικές πολιτικές, η ανάγκη μιας  συνεκτικής ρεαλιστικής Κυβερνητικής Πρότασης διεξόδου, με ενσωματωμένη τη διάσταση της Κλιματικής Κρίσης  σε όλους τους τομείς, είναι άκρως απαραίτητη. Την πρόταση αυτή, μόνον ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  διατυπώνει!

Χαρά Καφαντάρη,Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Συντονίστρια  τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πρώην βουλευτής Δυτικής Αθήνας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments