Policy Briefs

Μπέρμποκ: Στην Οδησσό για τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία

Μπέρμποκ: Στην Οδησσό για τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Abcnews.com

«Είναι μια στιγμή συγκίνησης».

Σήμερα έκλεισαν δύο χρόνια από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.  Με αφορμή την δεύτερη επέτειο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ βρέθηκε στην Οδησσό πραγματοποιώντας το έκτο ταξίδι της από την έναρξη του πολέμου, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης αλληλεγγύης.

«Είναι μία στιγμή συγκίνησης, μπαίνουμε σε μία εμπόλεμη χώρα», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την είσοδό της στην Ουκρανία από την Μολδαβία συνοδευόμενη από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Η επίσκεψη κρατήθηκε αρχικά μυστική για λόγους ασφαλείας.

Το υπερατλαντικό ταξίδι, μαζί με τον Κουλέμπα

Η Μπέρμποκ, όπως και ο Κουλέμπα, συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη για τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου. Οι δύο πολιτικοί έφτασαν μαζί στο Βερολίνο το πρωί του Σαββάτου με αεροσκάφος της γερμανικής κυβέρνησης και από εκεί Μπέρμποκ και Κουλέμπα πέταξαν μαζί στη Μολδαβία. Στη συνέχεια ταξίδεψαν από ξηράς στην Οδησσό.

Στην αρχή της επίσκεψής της, η Μπέρμποκ ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση του πολέμου μαζί με τον Κουλέμπα στο λιμάνι της Οδησσού. Μετά από περιήγηση στο λιμάνι, μέσω του οποίου εξάγεται μεγάλο μέρος των ουκρανικών σιτηρών, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας ενημέρωσε την Μπέρμποκ για την κατάσταση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε δύσκολη θέση ο ουκρανικός στρατός

Δύο χρόνια αφότου αντιστάθηκε στην εισβολή που πραγματοποίησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Μόσχα, και στη συνέχεια απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις και απελευθέρωσε εδάφη με μια θεαματική αντεπίθεσή του το φθινόπωρο 2022, ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται «σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές, παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την κατάληψη από τους Ρώσους της πόλης – συμβόλου Αβντιίβκα, στο Ντονμπάς.

Όσον αφορά τους πόρους, η ισορροπία είναι υπέρ της Ρωσίας, η οποία μπορεί, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, να στέλνει κάθε μήνα στο μέτωπο 30.000 νέους στρατιώτες και της οποίας η οικονομία μπήκε πλήρως το 2023 σε λειτουργία πολέμου.

Η αντιπολίτευση, η οποία έχει συνθλιβεί στη Ρωσία, έχασε την πιο διάσημη προσωπικότητά της, τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 47 ετών στην απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής όπου ήταν φυλακισμένος – ένας θάνατος για τον οποίο η Δύση θεωρεί υπεύθυνο τον Πούτιν.

Αντίθετα η Ουκρανία, για την οποία ο πόλεμος άρχισε το 2014 στο Ντονμπάς με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, είναι εξαντλημένη και δυσκολεύεται να προχωρεί σε επιστρατεύσεις.

Έπειτα από δύο χρόνια εθνικής ενότητας χωρίς ρωγμές, οι πολιτικοστρατιωτικές διενέξεις αυξάνονται στο Κίεβο, με την αποχώρηση του πολύ δημοφιλούς αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Μείωση της υποστήριξης

Κύριος υποστηρικτής του Κιέβου έχοντας αποδεσμεύσει περισσότερα από 110 δισ. δολάρια από το 2022, η Ουάσινγκτον αποτυγχάνει εδώ και μήνες να ψηφίσει νέα κεφάλαια για την Ουκρανία, κυρίως λόγω της πίεσης που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ στα μέλη του κοινοβουλίου που τον υποστηρίζουν και έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Ευρώπη, από την πλευρά της, η οποία παρέσχε στρατιωτική βοήθεια ύψους 28 δισεκ. ευρώ, δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει βραχυπρόθεσμα το αμερικανικό έλλειμμα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, οι ενδείξεις κόπωσης πολλαπλασιάζονται, κυρίως από την πλευρά των ευρωπαίων αγροτών, που έχουν απελπισθεί από τον ανταγωνισμό από τα ουκρανικά προϊόντα.

Παρά τις σκοτεινές αυτές προοπτικές για την Ουκρανία, μια αλλαγή πορείας παραμένει πιθανή, εκτιμά δυτική στρατιωτική πηγή, για την οποία «η Ουκρανία αντέχει σταθερά σε ένα πόλεμο ο οποίος δεν έχει γυρίσει προς όφελος της Μόσχας», ενώ έχει καταφέρει «αδιάψευστες επιτυχίες» στη Μαύρη Θάλασσα και στη προσαρτημένη Κριμαία, όπου τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να τεθούν σε διάταξη μάχης», εκτιμά η Μαρί Ντιμουλέν του ECFR, επικαλούμενη τη «χωρίς προηγούμενο» κινητοποίηση της ΕΕ το 2022, μετά την εισβολή. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Μια ήττα της Ουκρανίας εξακολουθεί να μπορεί να αποφευχθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments