Διεθνή

Ν. Μπερνς: Η Κίνα είναι η πιο σημαντική, αλλά και η πιο επικίνδυνη σχέση που έχουν οι ΗΠΑ

Ν. Μπερνς: Η Κίνα είναι η πιο σημαντική, αλλά και η πιο επικίνδυνη σχέση που έχουν οι ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: el.wikipedia.org

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Κίνα και πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα

ΟΑμερικανός πρέσβης στην Κίνα και πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στο CNBC News, εξέφρασε την ανησυχία του για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, χαρακτηρίζοντας την τελευταία ως την «πιο σημαντική», αλλά και «πιο επικίνδυνη σχέση» που έχουν οι ΗΠΑ.

Ο Μπερνς, ο οποίος ανέλαβε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα το 1997, έχει υπηρετήσει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2001 – 2005, ενώ το 2005, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Από το 2021, ανέλαβε τα καθήκοντα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο διπλωμάτης δήλωσε πως ανησυχεί για τη διμερή αυτή σχέση, καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις διαταράσσουν την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου.

Ερωτηθείς αν είναι η πιο ανταγωνιστική σχέση των ΗΠΑ, ο Μπερνς είπε: «Αυτή είναι η πιο σημαντική, ανταγωνιστική και επικίνδυνη σχέση που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κόσμο αυτή τη στιγμή και [που] θα έχουν, νομίζω, για την επόμενη δεκαετία περίπου».

Είπε, επίσης, ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνυπάρξουν, και υποστήριξε ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πεδίο έντασης μεταξύ των δύο εθνών. «Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος ανταγωνιστής μας και ταυτόχρονα η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος – διακυβεύονται 750.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι στον γεωργικό τομέα, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις ΗΠΑ, με το 1/5 όλων των εξαγωγικών γεωργικών προϊόντων να αποστέλλονται στην Κίνα. «Αντιπροσώπευε πέρυσι 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα «διάλειμμα» στη σχέση τους, απάντησε ότι ήταν «περίπλοκο», εξηγώντας ότι ο τερματισμός μιας οικονομικής σχέσης με την Κίνα θα επέφερε πλήγμα στο εισόδημα 750.000 νοικοκυριών. «Και έτσι, αυτό καθιστά μια εξαιρετικά δύσκολη πράξη εξισορρόπησης στη δουλειά μου», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Τον Δεκέμβριο, ο Μπερνς είχε δηλώσει ότι δεν αισθάνεται «αισιόδοξος», χωρίς ωστόσο να παύει να ελπίζει.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα έπειτα από τις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση σε Κινέζους πολίτες και αξιωματούχους, την περιορισμένη εισαγωγή κινεζικών ημιαγωγών, τη συζήτηση σχετικά με την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok και του θέματος της Ταϊβάν.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αποκλιμάκωσε, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει τον Δεκέμβριο ότι η συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ οδήγησε σε «θετικά βήματα».

Ο Μπερνς δήλωσε στο CNBC ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών είναι αναπόφευκτος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει «υπεύθυνα», για να «διατηρηθεί η ειρήνη», μεταξύ των δύο.

Πηγή: CNBC, The Hill

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments