Πολιτική

Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΑΥΡΑ ΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για «ακροβασίες» και «διευθέτηση συμφερόντων».

Μια νέα πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει και αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα με αιχμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου με τον πρωθυπουργό, την ίδια ημέρα να τοποθετείται στο Κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση καταλογίζει «παρωχημένο λόγο» και υιοθέτηση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος από την πλευρά του καταγγέλλει «εξόφθαλμη διευθέτηση συμφερόντων» και υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. O κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «επέλεξε να μείνει πιστός σε αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, με έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε, μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, πως πρέπει «να ισχύσει και στην Ελλάδα το μοντέλο των μεγαλύτερων παγκοσμίως μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που επαναπενδύουν τους πόρους τους στην έρευνα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ο νόμος που κατέθεσε υποκρύπτει «διευθέτηση συμφερόντων».

«Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων», είπε, «και συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό. Εγώ είμαι υπουργός για να το αλλάξω; Εγώ βρήκα αυτά τα συμφέροντα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εγώ τους είπα πριν από ένα χρόνο να πάνε να πάρουν οικόπεδα και ΙΕΚ για να είναι έτοιμοι; Είμαστε σε άλλη χώρα;».

“Τα μεγαλύτερα μη κρατικά παγκοσμίως πανεπιστήμια ποια είναι; Είναι ιδιωτικά; Όχι. Το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη; Τα μεγαλύτερα παγκοσμίως πανεπιστήμια είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά γιατί επανεπενδύουν τους τεράστιους πόρους τους. Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, -λένε-, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα*. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης υποσημειώνοντας την πρόβλεψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για κερδοσκοπικό μητρικό εταιρικό σχήμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, έστρεψε τα βέλη του προς τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνοντας: «Δείτε τι κάνει τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: υιοθετεί τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι βρίσκεται σε κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάει να κάνει μια ανταλλαγή ατζέντας».

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει λέγοντας «ναι» στο ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με περισσότερη χρηματοδότηση.  “Ναι” στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά –πραγματικά όμως– πανεπιστήμια, που θα επενδύουν στην έρευνα και «όχι» στην παράκαμψη του Συντάγματος.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει να είναι αντίθετος με την δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθόσον θεωρείται ότι αυτή αντιστρατεύεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος.

«Το μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό. Έχουμε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο όγκο και προσπάθειας και κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει αυτή την προσπάθεια και αυτή την επένδυση να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τέλος, το ΚΚΕ, τονίζει στην ανακοίνωσή του πως στόχος είναι σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαιρετίζει τους δίκαιους, μαζικούς αγώνες, μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, των χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζόμενων στα πανεπιστήμια που, κόντρα στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ, αποφασίζουν και διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments