Πολιτική

Ο Μητσοτάκης στην Διάσκεψη του Μακρόν για την Ουκρανία

Ο Μητσοτάκης στην Διάσκεψη του Μακρόν για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv.com

Μήνυμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και έτοιμη.

Λίγα μετά τις 18:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η διεθνής συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν πως λόγω της σαφέστατης κλιμάκωσης τον τελευταίο καιρό της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις, στόχος της συνάντησης είναι η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και η αποστολή μηνύματος προς την Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή κι ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Σε ό,τι αφορά δε την όποια ενδεχόμενη πρόκληση από την Ρωσία, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως «η Ευρώπη θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία».

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως άλλη μία πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον, αφορά και στον καλύτερο συντονισμό προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει τη στήριξη προς την πλευρά της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 50 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα επιμείνει πως αυτό που έχει σημασία, στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι η διασφάλιση ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη διασφάλισης και της εφαρμογής των κυρώσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments