Πολιτική

Πρεμιέρα με εντάσεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πρεμιέρα με εντάσεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: [366510] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για πράσινο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παύλος Μαρινάκης.

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές.

Το νέο «επεισόδιο» ανάμεσα στο Μαξίμου και κυρίως το ΠΑΣΟΚ αφορά στα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα ειδικά μετά την αλλαγή στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε δηλώσει αρχικά ότι θα στήριζε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά τώρα έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης δηλώνοντας ότι θα την καταψηφίσει.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωτερική περιδίνηση και χωρίς να αρθρώνει ουσιαστικό πολιτικό λόγο ή επιχειρήματα, τα «βέλη» της κυβέρνησης στρέφονται εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη, «σηκώνοντας το γάντι» από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, σε συνέντευξή του, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τον πρωθυπουργό.

“Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η ρύθμισή μας θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει τη δυνατότητα επαναπατρισμού ή μείωσης της εξόδου σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μας να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή μας, είπε ο κ. Πιερρακάκης επικαλούμενος και το σχετικό παράδειγμα της Κύπρου.

Τόνισε μάλιστα ότι «δεν χρειάζεται διαρκώς να έχουμε μια λογική προστατευτισμού, διότι ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατεύσει. Θα μας προστατεύσει το να ανοιχτούμε […] Πρέπει λοιπόν να δομήσουμε τη νέα στρατηγική μας, όχι με όρους δεκαετιών πίσω, αλλά με όρους του 2050», είπε ο υπουργός Παιδείας. Η χώρα, επισήμανε, θα πρέπει να συμμετάσχει στην επανάσταση της τεχνολογίας, των ιδεών και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται, διότι «το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Κι εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ηρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Και επειδή σε αυτόν τον νόμο, ειδικά ως προς τα πρώτα 176 άρθρα (από τα συνολικά 205), είναι πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνήσουμε, σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί, παρά τις όποιες διαφωνίες», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Για νομοσχέδιο που προκαλεί «διάρρηξη» του Συντάγματος μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Παραστατίδης, επισημαίνοντας αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος εντός δύο ετών, αφετέρου ότι εκτός από το παράδειγμα της Κύπρου, υπάρχει και το παράδειγμα της Φιλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Το κλίμα πάντως ηλεκτρίστηκε, όταν το λόγο πήρε ο Παύλος Πολάκης, παρότι μη μέλος της επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ήταν εκείνη που έδωσε «πελατεία» στα ιδιωτικά κολέγια.«Η Κεραμέως κατήργησε μεταλυκειακά θέσφατα και έδωσε πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια. Μην δουλευόμαστε. Σπρώξατε πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Υπουργό να ανταπαντά ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήσατε το άρθρο 54 όπου αποκλείσατε τους αποφοίτους κολλεγίων και ήρθε η ΕΕ και ζήτησε συμμόρφωση».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη και σχολίασε ότι «πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

«Εχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενής περιεχομένου και το ίδιο ύφος, ένας μηδενισμός που δεν κάνει καλό σε κανέναν. Ο Ν. Ανδρουλάκης μιλάει για διευθέτηση συμφερόντων, όμως καλύτερα είναι τα δεδομένα από τα λόγια του αέρα… Καταψηφίζει κάτι που αποτελεί προεκλογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι, όπως και εγώ, απόφοιτος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Το νομοσχέδιο ξεκινά με τη στήριξή του και θα πρέπει αυτό ένας απόφοιτός του να το γνωρίζει», σχολίασε επιπλέον ο κ. Μαρινάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments