Ελλάδα

Τέμπη: «Θυσιάζουν την ασφάλεια γιατί έχει κόστος» – Τι χημικούς διαλύτες βρήκαν πραγματογνώμονες [vid]

Τέμπη: «Θυσιάζουν την ασφάλεια γιατί έχει κόστος» – Τι χημικούς διαλύτες βρήκαν πραγματογνώμονες [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)

«Δεν είναι δυνατόν να προέρχεται απλά και μόνο από τα υλικά των αμαξοστοιχιών αυτή η ανάφλεξη»

Ο πραγματογνώμονας Γιώργος Περιβολιώτης, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος μιλούν στο MEGA για την τραγωδία των Τεμπών

Στα ευρήματα των πραγματογνωμόνων στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, όπου συγκρούστηκαν δύο αμαξοστοιχίες με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ατόμων, αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, ο πραγματογνώμονας Γιώργος Περιβολιώτης.

Σύμφωνα με τις τότε εξετάσεις των πραγματογνωμόνων τον Μάρτιο του 2023 εντοπίστηκαν ίχνη ξυλολίου και άλλων εύφλεκτων διαλυτών σε μικρές ποσότητες, ενώ κατά τη δεύτερη δειγματοληψία τον Οκτώβριο του 2023 δεν βρέθηκαν τα παραπάνω στοιχεία.

«Αυτό δείχνει ότι αυτά που βρέθηκαν τον Μάρτιο δεν ήταν περιβαλλοντικό θέμα που μπορεί να υπάρχει στον χώρο, αλλά υπήρξαν λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος», τόνισε ο πραγματογνώμονας Γιώργος Περιβολιώτης, συμπληρώνοντας πως εάν η πρώτη δειγματοληψία είχε γίνει νωρίτερα από τις 29 Μαρτίου του 2023 τότε θα έδειχνε περισσότερα στοιχεία.

«Αυτή η ανάφλεξη σε αυτή την έκταση και χρονική διάρκεια, δηλαδή μία έκταση με διάμετρο 70-80 μέτρων και χρονική διάρκεια περί τα 6 δευτερόλεπτα, δεν είναι δυνατόν να προέρχεται απλά και μόνο από τα υλικά των αμαξοστοιχιών», πρόσθεσε ο Γιώργος Περιβολιώτης.

«Θυσιάζουν την ασφάλεια στο ότι έχει κόστος»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης υπογράμμισε στο MEGA ότι σε ένα ένα μεγάλο μέρος του σιδηροδρόμου, και συγκεκριμένα στο τμήμα Λιανοκλάδι – Λάρισα, η τηλεδιοίκηση δεν υπάρχει, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

«Μετά το δυστύχημα το κομμάτι της περαίωσης των έργων έφυγε από την ΕΡΓΟΣΕ και το ανέλαβε αποκλειστικά ο ΟΣΕ, τα πράγματα κινήθηκαν πιο γρήγορα. Εκτίμηση δεν έχουμε ακριβώς για την εξέλιξη, εάν θα ολοκληρώνονταν τα οργανογράμματα όπως είχαν οριστεί από το υπουργείο, γιατί μεσολάβησε η κακοκαιρία Daniel που έχει αποκόψει ένα κομμάτι στην κεντρική Ελλάδα από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα, γύρω 45 χιλιόμετρα το έχει καταστρέψει κυριολεκτικά», είπε ο Νίκος Τσικαλάκης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του σωματείου του ΟΣΕ πρόσθεσε πως «σήμερα δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση στο κομμάτι εκείνο. Σήμερα η οπτική εικόνα που έχουν οι συνάδελφοί μου είναι από την Αθήνα μέχρι και μετά το Λιανοκλάδι και από τη Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, μας λείπει το επίμαχο κομμάτι, εκεί έχει γίνει μεγάλη καταστροφή».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως για να λειτουργήσουν τα συστήματα GSM-R και ETCS θα πρέπει να υπάρχουν εκτός από τις υποδομές και στα τρένα.

Ο πραγματογνώμονας Γιώργος Περιβολιώτης για το ίδιο θέμα υποστήριξε ότι «το ETCS είναι από τα πιο ασφαλή συστήματα, σταματά από μόνο του τα τρένα. Χρειάζονται υποδομές και στις γραμμές και στα τρένα πάνω. Το ότι δεν έχουν εφαρμοστεί σε τέτοιο βάθος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι οι διαχειρίστριες εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλο κόστος και γι’ αυτό δεν προχωρούν. Δεν έχουμε την ασφάλεια που πρέπει, γιατί θυσιάζουν την ασφάλεια στο ότι έχει κόστος».

«Γιατί αυτή η πρεμούρα να καταστρέψουν τον χώρο του εγκλήματος;»

Για τραγικά λάθη και παραλείψεις στην υπόθεση των Τεμπών έκανε λόγο ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος.

«Έχουμε ένα μανιτάρι φωτιάς. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι δεν ήταν εύφλεκτη ύλη; Να είστε σίγουροι ότι δεν θα ήταν νόμιμη, γιατί εάν θα ήταν νόμιμη δεν θα την είχαν βάλει σε ένα τρένο να έρθει στην Αθήνα, θα την είχαν βάλει σε βυτία. Πιστεύω ότι οι μηχανοδηγοί δεν γνωρίζουν τι φορτία κουβαλάνε», ανέφερε ο Θανάσης Κατερινόπουλος.

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο χώρος όπου σημειώθηκε η σιδηροδρομική τραγωδία έπρεπε να αποκλειστεί για όσο χρειαστεί παρά να μπαζωθεί, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη.

«Γιατί αυτή η πρεμούρα να καταστρέψουν τον χώρο του εγκλήματος; Τσιμέντωσαν όλο τον χώρο για ποιο λόγο; Ήθελαν να κρύψουν κάτι κι αυτό ήταν παράνομο. Κάποιοι το έκαναν που έχουν λόγο και ρόλο και θέσεις σε αυτή την κοινωνία», ανέφερε καταληκτικά.

Καρυστιανού: Στην εξεταστική προέκυψαν αρκετές ενοχοποιητικές δηλώσεις και τοποθετήσεις από τους υπόλογους πολιτικούς

Η μητέρα της αδικοχαμένης 20χρονης Μάρθης, Μαρία Καρυστιανού, μιλώντας στο voria.gr, υπογράμμισε ότι στην εξεταστική επιτροπή προέκυψαν αρκετές ενοχοποιητικές δηλώσεις και τοποθετήσεις από τους υπόλογους πολιτικούς.

«Φυσικά είδαμε και αρκετούς υπεύθυνους – ανεύθυνους να μην ξέρουν, να μη θυμούνται, να μη γνωρίζουν τίποτα. Αυτή η ολοφάνερη ενοχική παρουσίαση ήταν το πιο σημαντικό σε όλη τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής. Τέλος, ο τρόπος που τη σταμάτησαν τόσο βιαστικά και χωρίς να καλέσουν τους πλέον βασικούς μάρτυρες για να αποφύγουν και άλλες αποκαλύψεις δηλώνει ότι η εξεταστική επιτροπή δεν πήγε ακριβώς όπως το φαντάστηκαν», υπογράμμισε ακόμη η Μαρία Καρυστιανού.

Έσβησαν τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών που γράφτηκαν μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη Τα ονόματα των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών έγραψαν με κόκκινη μπογιά, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, διαδηλωτές της χθεσινής απεργιακής συγκέντρωσης.

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης συνεργεία του δήμου Αθηναίων έσπευσαν να κάνουν εργασίες καθαρισμού στο σημείο όπου γράφτηκαν τα ονόματα.

Μιλώντας στο MEGA η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη τόνισε ότι τα δημοτικά συνεργεία καθαρίζουν το συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά μετά τις πορείες.

«Ενημερώθηκα χθες και το είδα και στα social media. Γενικά τα συνεργεία καθαρισμού μετά από πορείες και κάθε μέρα, πλένουν στο σημείο. Δεν πήγαν κάποια ειδικά συνεργεία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και εγώ ήμουν στην πορεία και αυτό το ζήτημα δεν το είχα δει. Ούτε είχα μιλήσει με κάποιο συνεργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρωξάνη Μπέη.

Ακολούθως, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας υποστήριξε ότι «εκεί το συνεργείο πηγαίνει σταθερά, δεν με κάλεσαν για να με ρωτήσουν να «σβήσουμε ή να μην σβήσουμε». Οι εργαζόμενοι πήγε στο σημείο στις 23:30, την ώρα που πάει συνήθως. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις αλλά σας εξηγώ τη συνήθη πρακτική. Δεν υπήρξε κάποια άλλη ειδική επικοινωνία».

Καταληκτικά η αντιδήμαρχος Καθαριότητας επισήμανε πως τα συνεργεία «πηγαίνουν πάντα μετά από πορείες δεν πήγαν ειδικώς».

ΠΗΓΗ/IN.GR

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments