Πολιτική

Κυβέρνηση: Έξι κρίσιμοι σταθμοί έως τις ευρωεκλογές

Κυβέρνηση: Έξι κρίσιμοι σταθμοί έως τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [366673] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα ορόσημα για την κυβερνητική πλειοψηφία έως τις κάλπες του Ιουνίου.

Έξι σημαντικά ορόσημα περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο πολιτικό στοίχημα (και) για το κυβερνών κόμμα.

Ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα είναι εύκολος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως δείχνει η τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα, με τη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ να “παραλύει” τη χώρα, τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που συζητείται στη Βουλή και τους αγρότες να εξακολουθούν να ταλανίζονται σε σχέση με τα μπλόκα και τις πορείες.

Το πρώτο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι αναμφίβολα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στις 8 Μαρτίου. Η συζήτηση εξελίσσεται σε κοινοβουλευτική δοκιμασία για την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα, καθώς η κυβέρνηση επενδύει στο νομοσχέδιο για να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ της, αλλά βρίσκεται πολιτικά απομονωμένη στο κοινοβούλιο από πιθανούς συμμάχους που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσσαλία στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλία, οπότε και θα έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση η ερευνητική έκθεση της ολλανδικής εταιρείας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ενώ το θέμα της ελληνοποίησης θα συζητηθεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα, στον απόηχο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις 22 Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο τουλάχιστον 800 ευρώ. Παρόλο που μια τέτοια αύξηση μπορεί να μην αντισταθμίσει τις απώλειες που προκαλούνται από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών ιδιαίτερα στα τρόφιμα και απέχει πολύ από την αύξηση που ζητούσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εντούτοις αποτελεί μια πολιτική επένδυση της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να προωθήσει το αφήγημα της δίκαιης κατανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για μια συσπείρωση ενόψει των ευρωεκλογών. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το συνέδριο αυτό να αποτελέσει τον τόπο μιας ακόμη παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και μιας διαφοροποίησης από τη στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη προμηνύουν την παροχή ειδικών επιδομάτων για τους οικονομικά αδύναμους. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι θετικά, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στο στάδιο της προεξόφλησης του δημοσιονομικού χώρου.

Τον Μάιο , κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα με την οποία προσδοκάται να πραγματοποιηθεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του διαλόγου έστω και αν κάποιες κινήσεις της γειτονικής χώρας τον τελευταίο καιρό, όπως η πρόκληση με την ακταιωρό στα Ίμια, οι NAVTEX, δημιούργησαν προβληματισμό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας προειδοποίησε μάλιστα ότι “η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό της παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις ούτε κατά κεραία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments