Διεθνή

Nordic Response 24: To ΝΑΤΟ ξεκινά μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στη Β. Ευρώπη – 20.000 στρατιώτες από 13 έθνη

Nordic Response 24: To ΝΑΤΟ ξεκινά μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στη Β. Ευρώπη – 20.000 στρατιώτες από 13 έθνη

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Rear view of man standing in abandoned house

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε σήμερα (4/3) μια άσκηση για την υπεράσπιση της πρόσφατα διευρυμένης σκανδιναβικής επικράτειάς του

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε σήμερα (4/3) μια άσκηση για την υπεράσπιση της πρόσφατα διευρυμένης σκανδιναβικής επικράτειάς του, με περισσότερους από 20.000 στρατιώτες από 13 έθνη να συμμετέχουν. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν σχεδόν δύο εβδομάδες στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας.

Περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία – υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, αποβατικά, φρεγάτες, κορβέτες και αντιτορπιλικά – καθώς πάνω από 100 αεροσκάφη, από μαχητικά μέχρι θαλάσσιας επιτήρησης και ελικόπτερα, θα λάβουν μέρος στην Nordic Response 24 του ΝΑΤΟ.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 Φινλανδών στρατιωτών, αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή της νεοεισερχόμενης χώρας του ΝΑΤΟ σε ξένη άσκηση, σύμφωνα με τον στρατό της Φινλανδίας.

«Για πρώτη φορά, η Φινλανδία θα συμμετάσχει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας των περιοχών της συμμαχίας», ανέφεραν οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

Οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν ότι περίπου 4.500 άτομα από την αεροπορία, τον στρατό και το ναυτικό θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων (830 μιλίων) με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 σε μια ιστορική κίνηση μετά από δεκαετίες μη στρατιωτικής συμμόρφωσης.

Με την υποψηφιότητά της να έχει πλέον επικυρωθεί από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία ολοκληρώνει επί του παρόντος τις διατυπώσεις για να εισέλθει στη στρατιωτική συμμαχία ως 32ο μέλος της – πιθανότατα τον Μάρτιο.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η κοινή γνώμη παρέμεινε σταθερά κατά της πλήρους ένταξης μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μη προσχώρηση θεωρήθηκε ως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, τον ισχυρό γείτονά τους στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Όμως η ρωσική επίθεση προκάλεσε δραματική μεταστροφή της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες και υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments