Διεθνή

Ζελένσκι: Η κατάσταση στα πολωνικά σύνορα έχει ξεφύγει από τα οικονομικά όρια

Ζελένσκι: Η κατάσταση στα πολωνικά σύνορα έχει ξεφύγει από τα οικονομικά όρια

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy waits for European Parliament President Roberta Metsola, amid Russia's attack on Ukraine, in Lviv, Ukraine March 4, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS/File Photo

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων με την Πολωνία, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με «βαριά καρδιά» θα κλείσει τα σύνορα ο Τουσκ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των συνόρων με την Πολωνία από Πολωνούς διαδηλωτές έχει φτάσει σε σημείο που δεν έχει πλέον οικονομική ή ηθική δικαιολογία. «Είναι απαραίτητο να βρεθεί επιτέλους μια λύση στην κατάσταση, ιδιαίτερα στα πολωνικά σύνορα, τα οποία έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια τόσο της οικονομίας όσο και της ηθικής», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram. Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις του πολέμου τον δείχνουν σε δεινή θέση και ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια.

Ο Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει ότι η Πολωνία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία «στον εσωτερικό πολιτικό της αγώνα». Oι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας κλιμακώθηκαν μετά τον αποκλεισμό από τους Πολωνούς αγρότες. Οι αγρότες απαιτούν την ακύρωση των παροχών που χορήγησε η ΕΕ στους φορτηγατζήδες από την Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Το επίδικο είναι το κλείσιμο των συνόρων Ουκρανίας-Πολωνίας, κάτι που θα επιφέρει τεράστια πίεση στην ουκρανική οικονομία

Διαμαρτύρονται επίσης για την έλλειψη περιορισμών στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι πρότεινε στις δύο χώρες και έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στα σύνορα για να επιλυθεί η κατάσταση. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα συζητήσουν τη διευθέτηση της κατάστασης στα σύνορα στα τέλη Μαρτίου.

Τι προηγήθηκε και τι υποστηρίζει η Βαρσοβία

«Η Πολωνία ηγείται των συνομιλιών με την Ουκρανία σχετικά με το ενδεχόμενο προσωρινού κλεισίματος των συνόρων τους για το εμπόριο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι μια τέτοια λύση θα ήταν «οδυνηρή και για τα δύο μέρη».

Η δήλωση έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Οι Πολωνοί αγρότες πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε όλη την Πολωνία και στα σύνορα με την Ουκρανία σε αντίθεση με τις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. «Μιλάμε επίσης με την ουκρανική πλευρά για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων και την ανταλλαγή εμπορευμάτων. Θα μιλήσω γι’ αυτό αύριο και με Πολωνούς αγρότες», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Είμαστε έτοιμοι για μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τα όρια εισαγωγών από την Ουκρανία. Αυτά τα όρια που προτάθηκαν από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο, κρίνονται απαράδεκτα για εμάς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η βοήθεια να έχει τόσο αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες μας», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ, για να λάβει την σημερινή απάντηση του Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments