Podcasts | Pagenews Politics #18

Παππάς: Ο κόσμος μας είναι ο μεγάλος νικητής του Συνεδρίου

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο κόμμα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη

04.03.2024 | 20:17

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Παππάς: Ο κόσμος μας είναι ο μεγάλος νικητής του Συνεδρίου

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο κόμμα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη

Συνέντευξη σχετικά με εσωκομματικά και ευρύτερα πολιτικά θέματα παραχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Πέτρος Παππάς στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα σύγχρονο κόμμα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, το κόμμα να ανοιχτεί σε νέα πρόσωπα προερχόμενα από την κοινωνία, να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια και να προωθηθεί μια προοδευτική διαχειριστική πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικράτησε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτρος Παππάς απάντησε πως «ο κόσμος είναι ο μεγάλος νικητής του Συνεδρίου. Ο κόσμος του Συνεδρίου έδειξε πως δεν χρειάζεται να συρθούμε σε μια εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι ένα νέο κόμμα. Για αυτό έδωσε εντολή ο κόσμος στον πρόεδρο κ. Στέφανο Κασσελάκη και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα. Να συνδεθεί και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές ομάδες, που έχει χάσει. Θέλουμε να κάνουμε ένα κόμμα των πολλών, ένα κόμμα των πολιτών».

Αναφερόμενος στις κοινωνικές ομάδες που, πολιτικά, έχει απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε περί τα 200.000 μέλη. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελών. Όμως, ο κόσμος δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα παραδοσιακό, παλαιού τύπου κόμμα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, ούτως ώστε ο κόσμος να μπορεί να συμμετέχει πιο ενεργά. Να γίνουμε μέρος ενός ζωντανού οργανισμού. Δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι σε ένα κόμμα της δεκαετίας του ’70 ή της δεκαετίας του ’80.

Πέρα από τις κλασικές δομές του κόμματος, το κόμμα πρέπει να είναι σύγχρονο και λειτουργικό. Παράλληλα, υπάρχουν τα think tank και τα task forces. Δεν είμαστε στην κουβανική επανάσταση της δεκαετίας του ’50 ούτε στη Χιλή του ’70. Όλα αυτά έχουν την ιστορική αξία τους, αλλά εμείς πρέπει να απευθυνθούμε στην Ελλάδα του 2024».

Εν συνεχεία, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τον ανασχηματισμό σε πρόσωπα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως «πολλές αλλαγές και αλλαγές εν κινήσει θα δούμε στο κόμμα. Όσοι θέλουν να εκλεγούν ευρωβουλευτές, μπορούν να υποβάλουν το βιογραφικό σημείωμά τους. Πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της ανακύκλωσης προσώπων και οικογενειών. Θέλουμε πρόσωπα που θα προέρχονται από την κοινωνία. Θα δώσουμε ευκαιρίες προβολής σε νέα παιδιά που ο κόσμος δεν ξέρει και τα οποία θα αξιοποιηθούν στο κόμμα και σε θέσεις ευθύνης, έτσι ώστε να τους αναγνωρίσει η κοινωνία. Αυτό το είχαν προωθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, και η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη».

Αναφερθείς στην πρόσφατη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μια γνήσια αγωνία και μια κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σήμερα. Ωστόσο, ο χρόνος αποδείχθηκε απρόσφορος σε σχέση με το πότε επέλεξε να κάνει την παρέμβαση αυτή, υπό την έννοια ότι η βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε μια εσωκομματική διαδικασία και υπό την έννοια ότι βρισκόμαστε μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Δεν μπορούμε να ναρκοθετήσουμε την πορεία μας στις ευρωεκλογές. Οφείλουμε να κοιτάξουμε να συνεχίσουμε τη διεύρυνση προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, όπως είχε πει ο Τσίπρας από το 2019. Ξεκινάμε μια νέα πορεία ως κόμμα μιλώντας πια για το 2024».

Σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και για το εάν ένα ατυχές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα κρίνει τη θέση του Στέφανου Κασσελάκη, επισημάνθηκε πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα εγγυηθεί και θα κινηθεί στη γραμμή του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλαβε ένα κόμμα σε πτώση. Ο Στ. Κασσελάκης προφανώς θα κριθεί, προφανώς θέλουμε να πάμε όσο το δυνατό καλύτερα στις ευρωεκλογές. Όποιος βάζει πήχη περιορίζει τη φιλοδοξία του.

Δεν ξέρω πόσο μπορεί να συγκριθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με αυτό των εθνικών εκλογών. Αλλιώς ψηφίζει ο κόσμος στις ευρωεκλογές και αλλιώς ψηφίζει στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Όντως ο ορίζοντας είναι το 2027. Πρέπει να συσπειρώσουμε μια διασπασμένη κεντροαριστερά. Αυτή είναι φιλοδοξία του Στέφανου Κασσελάκη».

Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προωθεί τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο κ. Παππάς τόνισε: «Προσωπικά, είμαι από τους μη δογματικούς ως προς τη δυνατότητα να ιδρυθούν και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά και μη κρατικά ιδρύματα. Αλλά, αυτή τη στιγμή, συζητάμε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό. Η μία ένσταση η δική μας είναι η ένσταση της αντιστυνταγματικότητας και του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η άλλη σκέψη αφορά τα πανεπιστήμια, τα οποία θα έρθουν. Έχουν το κεφάλαιο, που να τα καθιστά αξιόπιστα; Και τι θα γίνει με τους φοιτητές των δύο ταχυτήτων; Και τι θα γίνει με τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα; Εκτιμώ ότι, στην πράξη, οι σχολές θα γίνουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οπότε όλα τα ιδρύματα της επαρχίας θα μαραθούν ακόμη περισσότερο».

Τέλος, σε σχέση με τους λόγους που δεν εμπιστεύονται δημοσκοπικά οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής είπε:«Δεν τάζουμε τον ουρανό με τα άστρα στον κόσμο. Δεν έχουμε δώσει ακόμα μια εικόνα αξιοπιστίας στον κόσμο. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει πως η πρότασή του είναι αξιόπιστη. Αυτό που θα φέρουμε εμείς θα είναι μια καλύτερη διαχειριστική πρόταση των πραγμάτων. Να προχωρήσουμε με τις κοστολογημένες προτάσεις μας. Να πείσουμε πως κάθε πολίτης δικαιούται ένα κομμάτι από αυτό που ο πρόεδρός μας αποκαλεί ελληνικό όνειρο», κατέληξε ο κ. Πέτρος Παππάς.