Ελλάδα

Πάρκο Ελευθερίας: Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται στο Athens Book Space

Πάρκο Ελευθερίας: Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται στο Athens Book Space

Πηγή Φωτογραφίας: travel.gr

Το Athens Book Space είναι ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο.

Το Πάρκο Ελευθερίας, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αναδεικνύεται σήμερα σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο, μαζί με το Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, το Athens Book Space, και τους πέντε νέους, φιλόξενους, θεματικούς κήπους. Το σημείο επανασυστήνεται ως χώρος συνάντησης, γνώσης, μνήμης και πολιτισμού.

Το Athens Book Space είναι ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, μέσα στην καταπράσινη καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας. Ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, για παιδιά και ενήλικες, 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, podcasts, συναντήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλά ακόμα σας περιμένουν στο νέο πολιτιστικό τοπόσημο της Αθήνας.

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Μάρτιο στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων είναι οι ακόλουθες.

«Ποιος σκότωσε τον Γκράμσι»

Δημήτρης Δεληολάνης, Εκδόσεις Στοχαστής. Υποψήφιο για το κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας Δοκιμίου – Μαρτυρίας, Τετάρτη 7 Μαρτίου 18:00 – 20:00.

Ο Γκράμσι που γνωρίσαμε μέχρι τώρα είναι ένας Γκράμσι λογοκριμένος. Ο Παλμίρο Τολιάτι, που διαδέχτηκε τον Γκράμσι στην ηγεσία του Κ.Κ.Ι, έδωσε μάχη προκειμένου να σώσει από τη λήθη τα Τετράδια της Φυλακής και την αλληλογραφία του. Αλλά δεν τόλμησε να δώσει στη δημοσιότητα κείμενα με εκτιμήσεις και στοχασμούς που έρχονταν σε αντίθεση με τον επίσημο μαρξισμό-λενινισμό της Μόσχας. Αυτά τα κείμενα άρχισαν να γίνονται γνωστά μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν και του Τολιάτι, αρχής γενομένης με την πλήρη έκδοση των Τετραδίων της Φυλακής. Όλα αυτά τα στοιχεία παρατίθενται διεξοδικά και σε πλήρη μετάφραση, ώστε ο προσεκτικός αναγνώστης να είναι σε θέση να αποφασίσει μόνος του ποιος τελικά σκότωσε τον Γκράμσι.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχει ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας Δικαίου.

«Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ»

Εντουάρ Λουί, Εκδόσεις Αντίποδες, Τρίτη 12 Μαρτίου, 18:00 – 20:00.

Ο Εντύ Μπελγκέλ μεγαλώνει σε ένα χωριό της βόρειας Γαλλίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο κόσμος του, το χωριό, το σχολείο, η οικογένεια, είναι ένας κόσμος βίας, εκφοβισμού και αποκλεισμού, που ο Εντύ βιώνει ακόμη πιο τραυματικά επειδή είναι διαφορετικός. Ο Εντουάρ Λουί κατορθώνει, με μια φορτισμένη και βίαιη αφήγηση που αμφισβητεί τα όρια αυτοβιογραφίας και ρεαλισμού, να αναμετρηθεί με το περιβάλλον που τον διέπλασε, με το παρελθόν που τον στιγμάτισε.

Το «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» φέρνει στην επιφάνεια όσα η λογοτεχνία επιμένει να απωθεί. Για το βιβλίο θα μιλήσει η μεταφράστρια Εύα Πλιάκου από τις εκδόσεις Αντίποδες και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο ο ηθοποιός Γιώργος Ζυγούρης.

«To ζαγόρι μου»

Πηνελόπη Ματσούκα, εκδόσεις Ανάβαση, Τετάρτη 13 Μαρτίου, 19:00 – 21:00.

Το Ζαγόρι είναι τόπος μοναδικής ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής αξίας. Το βιβλίο αυτό είναι μια πρόσκληση να ακολουθήσουμε τα παλιά μονοπάτια και από απλοί θεατές να γίνουμε κοινωνοί του τοπίου. «Έφτασα πρώτη φορά στο Μικρό Πάπιγκο το 1981, από το βουνό. Πεζή από το Τσεπέλοβο, έχοντας διασχίσει τα υψίπεδα της Τύμφης. Χωρίς χάρτες, τότε, με ελάχιστες πληροφορίες για τη διαδρομή, ζητούσαμε οδηγίες από τους τσομπαναραίους που ήταν ακόμη πολλοί πάνω στο βουνό.

Θα ακολουθήσουν πεζοπορίες αμέτρητες σε όλες τις εποχές του χρόνου, με λιακάδες, με χιόνια, με καταρρακτώδεις βροχές, μοναχικές ή με παρέα, για χαρτογραφική δουλειά ή όχι, κάποτε με δυσκολίες και κούραση. Πάντα, όμως, γεμάτες με υπέροχες εικόνες και στιγμές ευτυχίας και έμπνευσης, που προσπάθησα, κάπως, να μεταφέρω στο βιβλίο αυτό».

Στην παρουσίαση θα συμμετέχει ο Τάκης Ντάσιος, διδάκτωρ επικοινωνίας και πολιτισμού, συγγραφέας και ορειβάτης.

«Η σβούρα στις χώρες των χρωμάτων»

Άντζυ Κάντζου, Εκδόσεις Μar Mar, Εικονογράφηση: Tonuka Duda, Σάββατο 16 Μαρτίου, 12:00 – 14:00.

Του Κωνσταντή του αρέσει να φτιάχνει σβούρες στο εργαστήριό του. Μια μέρα φτιάχνει μια σβούρα που αρχίζει να του μιλάει και να στροβιλίζεται μόνη της! Όταν πάει να τη χρωματίσει, η σβούρα αρνείται και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στις χώρες των χρωμάτων για να διαλέξει μόνη της το χρώμα της.

«Η πολυθεΐα των αξιών στην πανδημία. Πολιτική και επιστημολογία ενός ιού»

Γιάννης Κτενάς, εκδόσεις Πόλις, Πέμπτη 21 Μαρτίου, 18:00 – 20:00.

Μπορεί άραγε μια επιστήμη να υπαγορεύσει στους ανθρώπους ποιος είναι ο ορθός τρόπος να οργανώσουν τη ζωή τους; Μπορεί ένας ενιαίος και πανανθρώπινος ορθός λόγος να μας υποδείξει τι είναι ηθικά και πολιτικά σωστό και τι λάθος; Ο Max Weber θεωρούσε πως όχι: υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί και δυνάμει αλληλοσυγκρουόμενοι τρόποι να προσανατολίσει κανείς τις πράξεις του.

Η ελευθερία από ένα σημείο και μετά συγκρούεται με την ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη με την πολιτική ισότητα και την προστασία του πλανήτη.

Οφείλει κανείς να αποφασίσει ανάμεσα σε περισσότερες εναλλακτικές, να επιλέξει ή έστω να επιχειρήσει έναν συμβιβασμό. Χρησιμοποιώντας τη μεταφορά της πολυθεΐας των αξιών, ο Weber τόνιζε ότι, προκειμένου να τιμήσει κανείς τον Άρη, πρέπει ενίοτε να ασεβήσει προς την Αφροδίτη.

Με άλλα λόγια, η προσήλωση σε μια αξία ενδέχεται να απαιτεί τη θυσία κάποιας άλλης. Αυτή η ιδέα μπορεί να αποδειχθεί γόνιμη και στην εξέταση πολλών κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών όψεων της πρόσφατης πανδημίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι ομιλητές: Φωτεινή Βάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Θέμης Πανταζάκος, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας, The American College of Greece, Γιώργος Φαράκλας, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Τρεις ιστορίες για το νερό»

Δημήτρης Παππάς, εκδόσεις Άνω τελεία, Τετάρτη 27 Μαρτίου, 18:00 – 20:00.

Τρεις ιστορίες, τρεις θεατρικές ματιές για τη δημιουργική έκρηξη. Ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε μορφή θεατρικού έργου.

Η Λέσχη Ανάγνωσης The Storytellers συζητάει «Ο ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη

Πέμπτη 28 Μαρτίου, 18:00 – 20:00.

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί για τρίτη φορά τη λέσχη ανάγνωσης «Storytellers». Η λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας «Storytellers» συστάθηκε πριν περίπου 2,5 χρόνια, κατά την διάρκεια της καραντίνας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ανθρώπινη επαφή, συνδυάζοντας την αγάπη για το διάβασμα, τα βιβλιοταξίδια και τις δημιουργικές συζητήσεις.

Κάθε μήνα τα μέλη της λέσχης συναντιούνται κι επιλέγουν να διαβάσουν και να συζητήσουν με αφορμή ένα βιβλίο. Τα αναγνωστικά ταξίδια των μελών και των φίλων της λέσχης πραγματοποιούνται σε όλες τις εποχές, τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Για αυτόν τον λόγο, ο κάθε μήνας αφιερώνεται είτε στην κλασική, είτε στη σύγχρονη λογοτεχνία και στους γραφείς όλου του κόσμου. Το βιβλίο που θα συζητηθεί αυτόν τον μήνα είναι «Ο Ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη.

Πηγή: emea.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments