Διεθνή

Γαλλία: Τρίτος δημοφιλέστερος πολιτικός ο Ολάντ – ετοιμάζει την επιστροφή του;

Γαλλία: Τρίτος δημοφιλέστερος πολιτικός ο Ολάντ – ετοιμάζει την επιστροφή του;

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Φ. ΟΛΑΝΤ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το 2017 τον θεωρούσαν τον πιο αποτυχημένο πρόεδρο της χώρας, για αυτό δεν έβαλε καν υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Κατάφερε όμως να γίνει ξανά αγαπητός, ιδίως στους νέους και συνεργάτες του υποστηρίζουν πως σκέφτεται να επιστρέψει στην πολιτική

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους λιγότερο δημοφιλείς προέδρους της Γαλλίας όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του. Τα ποσοστά αποδοχής του, το 2017, ήταν τόσο χαμηλά –μόλις το 3% ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή– που ο Ολάντ επέλεξε να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, ο 69χρονος Σοσιαλιστής ανέκαμψε σε τέτοιο βαθμό, που είναι πλέον η τρίτη πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα της Γαλλίας μετά τον Γκαμπριέλ Ατάλ, τον γάλλο πρωθυπουργό, και τον Εντουάρ Φιλίπ, τον πρώην πρωθυπουργό του Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο. Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του να έχει εμπλακεί σε μια αμφιλεγόμενη συμμαχία με την Αριστερά υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και τους Πράσινους, ο Ολάντ φέρεται τώρα να πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος να επιστρέψει στην πολιτική, σύμφωνα με συνεργάτες του που επικαλείται η Le Figaro. 

«Ο πρόεδρος Ολάντ έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στα διάφορα ταξίδια που έχει κάνει αφότου εγκατέλειψε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Αλλά τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, υπάρχει όλο και περισσότερη συζήτηση για την επιστροφή του», δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του στην εφημερίδα. Ενώ η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν «σκέφτεται» άλλη μια προσπάθεια για την προεδρία το 2027, ένα άλλο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε στην εφημερίδα: «Αν μπορεί να επιστρέψει, θα επιστρέψει». Οπως σημειώνει η Telegraph, αναφερόμενος στην πενταετή θητεία του από το 2012 έως το 2017, ο Ολάντ είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο: «Είχα σκεφτεί ένα προεκλογικό σλόγκαν αν είχα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή: «τελικά, δεν ήταν και τόσο άσχημα». Ο Γκασπάρ Γκάντζερ, ο πρώην σύμβουλός του στο Ελιζέ, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι η επανεκλογή του το 2027 είναι πιθανή, νιώθω ότι κάτι συμβαίνει». Σε σύγκριση με τους νεότερους πολιτικούς, η εμπειρία του θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του, όπως έχει συμβεί με μια σειρά από παλαιότερους ηγέτες σε όλο τον κόσμο, είπε ο ίδιος. Στο κύριο άρθρο του, ο Γκιγιόμ Ταμπάρ της Le Figaro δήλωσε ότι ο Ολάντ είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει θέση για έναν ηγέτη μιας «κυβερνώσας Αριστεράς» μεταξύ του όλο και πιο δεξιού Μακρόν και του σκληροπυρηνικού αριστερού Μελανσόν, οι οποίοι είναι και οι δύο αντιπαθείς στην πλειοψηφία των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Ο Ολάντ θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες ένα παιδικό βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ερωτηθείς γιατί είναι τόσο δημοφιλής στους νέους Γάλλους, δήλωσε πρόσφατα: «Για όσους είναι μεταξύ 18 και 25 ετών, είμαι ο πρόεδρος των παιδικών τους χρόνων. Υπήρχε ο Αγιος Βασίλης και ο πρόεδρος. Εγώ ήμουν ο πρόεδρος. Ακόμα τους αρέσω». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments