Διεθνή

Η Ζελένσκα δεν δέχτηκε την πρόσκληση για την ομιλία του Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Η Ζελένσκα δεν δέχτηκε την πρόσκληση για την ομιλία του Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Πηγή Φωτογραφίας: FACEBOOK/The White House

Η πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν να καθίσει η Τζιλ Μπάιντεν κοντά στην Ζελένσκα και τη Ναβάλναγια, τη χήρα του Ναβάλνι. Η εικόνα των δύο γυναικών, σύμβολα αντίστασης στον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρόσφερε ένα φόντο με ισχυρή σημειολογία στην ομιλία του Μπάιντεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ολένα Ζελένσκα και η Γιούλια Ναβάλναγια δεν δέχθηκαν την πρόσκληση του Λευκού Οίκου για να παραστούν στην ετήσια ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο. Οπως σημειώνει η Washington Post, δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας αρνήθηκε την πρόσκληση, αλλά φαίνεται πως έχουν να κάνουν με την αρνητική άποψη των Ουκρανών για τον Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο σύζυγός της απέναντι στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η απόφαση της Ζελένσκα πιθανότατα οφείλεται σε άλλες υποχρεώσεις της και παρέπεμψε για περαιτέρω ερωτήσεις στο γραφείο της, το οποίο δεν απάντησε σε ερώτηση της αμερικανικής εφημερίδας.

Όπως σημείωσε η WP, η πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν να καθίσει η Τζιλ Μπάιντεν κοντά στην Ζελένσκα και τη Ναβάλναγια, τη χήρα του Ναβάλνι. Η εικόνα των δύο γυναικών, σύμβολα αντίστασης στον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρόσφερε ένα φόντο με ισχυρή σημειολογία στην ομιλία του Μπάιντεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αλλά η πιθανή παρουσία της Ναβάλναγια προκάλεσε δυσφορία στους Ουκρανούς, όπως είπαν στην WP άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα του Κιέβου. Αν και ο εκλιπών σύζυγός της χαιρετίζεται ευρέως ως σύμβολο του αγώνα κατά του Πούτιν, στην Ουκρανία δεν έχουν την καλύτερη γνώμη, λόγω παλαιότερων δηλώσεών του ότι η Κριμαία, την οποία ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα το 2014, ανήκει στη Ρωσία. Παρόλο που οι απόψεις του Ναβάλνι αργότερα άλλαξαν και υποστήριξε τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας του 1991, πολλοί Ουκρανοί θεωρούν ότι δεν ήταν φιλικός προς τη χώρα τους.

«Ενώ στη Δύση, τον θεωρούσαμε πάντα ως κάποιον που πολέμησε γενναία και θαρραλέα εναντίον του Πούτιν, στην Ουκρανία, ο Ναβάλνι θεωρείται ότι συμβάδιζε με τη νοοτροπία του ρωσικού εθνικισμού και ιμπεριαλισμού», δήλωσε στην Post η Αλίνα Πολιακόβα, πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μία δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον. «Ο Ναβάλνι φυσικά αντιτάχθηκε στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία, ήταν πολύ σύμφωνος με τη γενικότερη ρωσική άποψη που έβλεπε την Κριμαία ως μέρος των ιστορικών εδαφών της Ρωσίας», είπε η ίδια.

Η Ναβάλναγια επίσης αρνήθηκε να παραστεί στην ομιλία του Μπάιντεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, η οποία ανέφερε ως λόγο την κόπωσή της από τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. «Η Γιούλια ήταν πράγματι προσκεκλημένη και σκέφτηκε να πάει, αλλά νομίζω ότι όλοι ξεχνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα», δήλωσε η εκπρόσωπός της Κίρα Γιάρμις. «Ο σύζυγος της Γιούλια πέθανε πριν από δύο εβδομάδες. Ταξίδευε όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που είναι στο σπίτι της. Όπως κάθε άνθρωπος, χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει, και έτσι, ενώ εκτιμά πολύ την πρόσκληση, πρέπει να ανακάμψει τουλάχιστον λίγο, τώρα», είπε.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Λευκός Οίκος πιθανότατα δεν ενημέρωσε το Κίεβο ότι η Ναβάλναγια αποφάσισε να μην συμμετάσχει, αν και η παρουσία της δεν ήταν η μόνη ανησυχία για τους Ουκρανούς, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Ένα άλλο ζήτημα για το Κίεβο, καθώς αναζητά πρόσθετη βοήθεια από τις ΗΠΑ, είναι ότι θεωρείται από τους Ρεπουμπλικανούς ότι στηρίζει τον Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα της εισβολής, αλλά η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσπάθησε να αποφύγει την περαιτέρω πολιτικοποίηση της πολεμικής προσπάθειας. «Οι Ουκρανοί είναι πολύ ευαίσθητοι στην εσωτερική πολιτική μας δυναμική», εξήγησε η Πολιακόβα.

Στην ομιλία του την Πέμπτη, ο Μπάιντεν αναμένεται να προτρέψει τους Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Εκτός από τους καλεσμένους του αμερικανού προέδρου, κάθε χρόνο, η Πρώτη Κυρία προσκαλεί και αυτή διάφορα άτομα να κάτσουν μαζί της στο θεωρείο του Κογκρέσου, και στη διάρκεια της ομιλίας ο πρόεδρος τα αναφέρει συχνά, καθώς επισημαίνει μια συγκεκριμένη πολιτική ή θεματική, εξηγεί το δημοσίευμα. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει τους καλεσμένους της Τζιλ Μπάιντεν για φέτος εκτός ​​από την Κέιτ Κοξ, που υποχρεώθηκε να ταξιδέψει εκτός του Τέξας για να υποβληθεί σε άμβλωση, λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής απαγόρευσης της διαδικασίας από την βαθιά συντηρητική πολιτεία.

Η Κοξ ήθελε να προχωρήσει σε άμβλωση όταν έμαθε ότι το έμβρυό της είχε μια θανατηφόρα γενετική πάθηση και ότι η ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη γονιμότητά της. Οι νομοθέτες φέρνουν και αυτοί τους δικούς τους καλεσμένους, και μεταξύ εκείνων που αναμένεται να παρευρεθούν φέτος είναι οι γονείς του Εβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφου της Wall Street Journal που έχει τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία. Επίσης, θα παραστούν οι συγγενείς των αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα και το πρώτο άτομο που γεννήθηκε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθήστε το Protagon στο Google News text Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στο διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Μπράβο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments