Οικονομία

Δεν χάνονται οι προσφορές από τα ράφια – Τι φοβούνται οι επιχειρηματίες

Δεν χάνονται οι προσφορές από τα ράφια – Τι φοβούνται οι επιχειρηματίες

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Παρά τις μειώσεις στους τιμοκαταλόγους, οι πολυεθνικές δεν θέλουν να σοκάρουν τους καταναλωτές με πλήρη απόσυρση προσφορών και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των ανταγωνιστών τους.

Θα αργήσει να φανεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ η μείωση των προσφορών – όπως τουλάχιστον έχει προεξοφληθεί στις εκτιμήσεις της αγοράς. Μάλιστα πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το BD έλεγαν ότι θα περάσει τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται τελικώς οι προσφορές –τόσο ως προς την συχνότητα τους, όσο και ως προς το ποσοστό.

Και τούτο, όπως εξηγούσαν, θα συμβεί επειδή οι προμηθευτικές εταιρείες –πολυεθνικές οι περισσότερες, που ελέγχουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των ειδών ατομικής υγιεινής, προσωπικής φροντίδας και καθαρισμού σπιτιού– δεν θέλουν να «σοκάρουν» τους καταναλωτές τους όπως γράφει ο Δημήτρης Χαροντάκης .

Θέλουν να «ανιχνεύσουν» το νέο τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται από την εφαρμογή των κυβερνητικών διατάξεων και κυρίως να διαπιστώσουν τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό, στο τέλος της ημέρας, να δυσαρεστήσουν τους καταναλωτές τους. Από την άλλη πλευρά -κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό- οι εταιρείες «κοιτούν η μία την άλλη στα μάτια» όπως έλεγε χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς. Δηλαδή η κάθε μία παρακολουθεί την εμπορική πολιτική της ανταγωνίστριας της και αναλόγως θα πράξει.

Το γεγονός ότι το ένα στα τέσσερα προϊόντα πωλούνται σε προσφορά και ότι παράλληλα ένα σημαντικό τμήμα των καταναλωτών «κυνηγάει» τις προσφορές, κάνει την προσπάθεια των επιχειρήσεων να τις περιορίσουν εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι, δεν αποκλείεται, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, στις μειωμένες τιμές να γίνονται και προσφορές, προκειμένου οι εταιρείες να μην χάσουν πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το σούπερ μάρκετ Γαλαξίας προκειμένου όπως είπε να κάνει «αυτοψία» των μειώσεων των τιμών, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το θέμα της ακρίβειας θα παραμείνει υψηλά στην ατζέντα του ενόψει των ευρωεκλογών και δεύτερον, ότι θα το παρακολουθεί προσωπικά. Τούτο πρακτικά σημαίνει, επίσης, ότι τα περιθώρια αυτονομίας του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς υφίσταται και τη συνεχή εποπτεία του κ. Άκη Σκέρτσου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, πηγή της αγοράς έλεγε χθες στο BD ότι «σε κάθε περίπτωση είμαστε ρουά – ματ, διότι αν τα μέτρα στις συγκεκριμένες κατηγορίες επιτύχουν τότε υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να σκεφτεί πως, εφόσον πέτυχαν, μπορούν να τα επεκτείνουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων. Αν τα μέτρα αποτύχουν τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν και νέα μέτρα για να μπορέσει η κυβέρνηση να πιάσει τον στόχο της». Η προαναφερόμενη παρατήρηση αντανακλά το κλίμα που επικρατεί στην αγορά αυτή την περίοδο και τους φόβους των επιχειρηματιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments