Γεωπολιτικά

Τρεις νεκροί & τέσσερις τραυματίες στο True Confidence μετά από χτύπημα των Χούθι [vid]

Τρεις νεκροί & τέσσερις τραυματίες στο True Confidence μετά από χτύπημα των Χούθι [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Greek-flagged bulk cargo vessel Sea Champion is docked to the port of Aden, Yemen to which it arrived after being attacked in the Red Sea in what appears to have been a mistaken missile strike by Houthi militia, February 21, 2024. REUTERS/Fawaz Salman/File Photo

Για πρώτοι φορά θάνατοι από χτύπημα σε κυπριακών συμφερόντων εμπορικό πλοίο – Ακυβέρνητο το πλοίο ανοιχτά του Άντεν – Καταδικάζουν ΗΠΑ και Βρετανία που ενισχύουν την παρουσία τους στα νερά

Τρεις και πλέον μήνες μετά τις πρώτες επιθέσεις που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε εμπορικά πλοία, μέσα σε λίγες ημέρες οι Χούτι κατάφεραν να βυθίσουν ένα πλοίο και, σήμερα Τετάρτη, σκότωσαν δύο ναυτικούς.

Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ισχυρή ναυτική δύναμη από συμμαχικές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Ύδρα», ενώ παραμένει η αναστάτωση στην παγκόσμια ναυτιλία σε ένα από τα κρίσιμα περάσματα.

Η πυραυλική επίθεση στο φορτηγό πλοίο True Condidence, κυπριακών συμφερόντων με σημαία Μπαρμπάντος, σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης χτυπήθηκε στον Κόλπο του Άντεν περίπου στις 11:30 ώρα Ελλάδας, αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές.

Το πλοίο ήταν περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος των ιδιοκτητών και διαχειριστών του πλοίου.

Το bulk carrier έπλεε από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στο Λιάνγιουνκανγκ της Κίνας με φορτίο από προϊόντα χάλυβα και φορτηγά.

Δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά την επίθεση και άλλα έξι τραυματίστηκαν από τον πύραυλο των Χούτι. Πρόκεται για τους πρώτους θανάτους ναυτικών από επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «ναυτικό της Υεμένης», επικοινώνησε μέσων ασυρμάτου VHF με το πλοίο και τους ζήτησαν να αλλάξει πορεία. Οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν με όπλα, δήλωσαν ότι το πλήρωμα αγνόησε τις προειδοποιήσεις.

Παραπλέοντα σκάφη ανέφεραν στη συνέχεια έναν δυνατό κρότο και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού.

Λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη το πλοίο και της πυρκαγιάς που ξέσπασε, το πλήρωμα τελικά το εγκατέλειψε και το άφησε να παρασύρεται από τα ρεύματα ακυβέρνητο.

Στο True Confidence επέβαιναν 20 ναύτες (ένας Ινδός, τέσσερις Βιετναμέζοι και 15 Φιλιπινέζοι) και τρεις ένοπλοι φρουροί (δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ).

Εν τω μεταξύ, μετά την επίθεση, η τηλεόραση Al-Masirah TV που ελέγχεται από τους Χούτι μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι δύο αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στην ελεγχόμενη από τους Χούτι πόλη-λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Χουντάιντα.

Οι Χούτι λένε ότι οι επιθέσεις τους γίνονται για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Υποστήριξαν ακόμη ότι το True Confidence ήταν αμερικανικό πλοίο, κάτι που διέψευσε η ναυτιλιακή.Την επίθεση καταδίκασαν η ΗΠΑ και η Βρετανία, με την βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη να λέει πάντως ότι έπειτα από τόσες επιθέσεις, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να υπήρχε και μια θανατηφόρα.

Αν και στην περιοχή υπάρχει ισχυρή αεροπορική και ναυτική δύναμη από αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες μπροστά στο οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους οι Χούτι. Αυτό γιατί, παρά τις καταρρίψεις, οι Υεμένιοι αντάρτες έχουν ένα φαινομενικά ανεξάντλητο απόθεμα από πυραύλους .

Την Κυριακή, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, το Rubymar, βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα δύο εβδομάδες αφού χτυπήθηκε από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούτι, το πρώτο τέτοιο περιστατικό από την έναρξη των επιθέσεων τον περασμένο Νοέμβριο.

Μόλις την Τρίτη, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο και τρία drone που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη κατά του αντιτορπιλικού USS Carney, ενώ ακολούθησαν τρεις πύραυλοι κατά πλοίων και τρία θαλάσσια drone.

Τώρα που οι επιθέσεις των Χούτι γίνονται θανατηφόρες, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εκκλήσεις για εντατικότερα αντίποινα εναντίον τους στο εσωτερικό της Υεμένης, σημειώνει το BBC. Με τη σειρά του αυτό εγκυμονεί κινδύνους κλιμάκωσης σε μια περιοχή που είναι ήδη τεταμένη λόγω της κατάστασης στη Γάζα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments