Γεωπολιτικά

Κίεβο: Ο Ζελένσκι διόρισε τον Ζαλούζνι πρεσβευτή στη Βρετανία

Κίεβο: Ο Ζελένσκι διόρισε τον Ζαλούζνι πρεσβευτή στη Βρετανία

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας είχε ηγηθεί της άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έναντι της ρωσικής εισβολής από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον περασμένο μήνα, όταν αντικαταστάθηκε

Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας πρόκειται να διοριστεί πρεσβευτής της χώρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βαλέρι Ζαλούζνι αποπέμφθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο μήνα. Οι επικριτές του ουκρανού προέδρου θεώρησαν ότι η αντικατάστασή του έγινε επειδή ήταν πιο δημοφιλής από τον ίδιο και ήταν πιθανός αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές. Ο ουκρανός στρατηγός είχε ηγηθεί της πολεμικής προσπάθειας της χώρας του ενάντια στη ρωσική εισβολή από τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουκρανία δεν είχε πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ο Ζελένσκι έδιωξε τον Βαντίμ Πριστάικο, τον Ιούλιο του 2023, γιατί είχε επικρίνει δημοσίως τον ουκρανό πρόεδρο. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι έχει σταλεί αίτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να οριστικοποιηθεί ο διορισμός του Ζαλούζνι. Ανακοινώνοντας τον διορισμό του, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι ο στρατηγός Ζαλούζνι τού είχε πει ότι η διπλωματία «είναι η κατεύθυνση που θα ήθελε να ακολουθήσει». 

Τον περασμένο μήνα τον αντικατέστησε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι. Η απόφαση να απομακρυνθεί ο Ζαλούζνι ήρθε σε μια στιγμή που είχε υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από τον ίδιο τον Ζελένσκι, πυροδοτώντας εικασίες ότι είχε αναπτυχθεί ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών. Δεν είναι σαφές εάν αυτός ο νέος διορισμός αποτελεί ανταμοιβή για την προϋπηρεσία του Ζαλούζνι ή κάποιο πολιτικό παιχνίδι, επισήμανε το BBC, προσθέτοντας ότι ο Ζαλούζνι δεν έχει διπλωματική εμπειρία. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments