Γεωπολιτικά

NATO: Το μπλοκάρισμα των GPS στα σύνορα με τη Ρωσία προκαλεί έντονες ανησυχίες

NATO: Το μπλοκάρισμα των GPS στα σύνορα με τη Ρωσία προκαλεί έντονες ανησυχίες

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Flag of NATO

Η Συμμαχία, δυτικές κυβερνήσεις, αρχές μεταφορών, καθώς και στρατιωτικά επιτελεία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, λόγω της αυξανόμενης και σε καθημερινή βάση, παρεμβολής των συστημάτων GPS

Η Συμμαχία, δυτικές κυβερνήσεις, αρχές μεταφορών, καθώς και στρατιωτικά επιτελεία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, λόγω της αυξανόμενης και σε καθημερινή βάση, παρεμβολής των συστημάτων GPS – δραστηριότητα συχνά συγκεντρωμένη γύρω από στρατηγικά ευαίσθητες τοποθεσίες- σε περιοχές που χώρες του ΝΑΤΟ συνορεύουν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας που μίλησε στο Newsweek, η τακτική της Ρωσίας, η οποία πιθανότατα να συνεχιστεί, έχει ήδη αρχίζει να επηρεάζει τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας στην περιοχή.

  • Διαβάστε ακόμα – Ρωσία: Tο Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δεν θα αναμειχθεί στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Από την πλευρά του αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας ανέφερε ότι «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πόλεμος στα ανατολικά σύνορά μας άλλαξε ριζικά το σύστημα διεθνούς ασφάλειας», προσθέτοντας επίσης ότι «στον τομέα των ψηφιακών πληροφοριών, τα σημάδια της υβριδικής επιρροής της Ρωσίας είναι πιο ορατά». Συμπλήρωσε ότι «η οικοδόμηση μιας ατμόσφαιρας απειλής και μιας αίσθησης ανικανότητας στην κοινωνία, είναι αναμφίβολα ένας από τους στόχους που επιδιώκει η Ρωσία».

Η εμπλοκή ή ακόμα και η πλαστογράφηση του σήματος, παρεμποδίζουν τα Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης (GNSS), των οποίων το GPS είναι ζωτικής σημασίας καθώς χρησιμοποιείται από τις αρχές μεταφορών, τη βιομηχανία και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Οι επιθέσεις μπορεί να διαταράξουν εντελώς τα σήματα ή να κάνουν τους χρήστες -μεταξύ των οποίων και τα πολιτικά αεροσκάφη- να φαίνεται ότι βρίσκονται σε λάθος τοποθεσία.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι παρεμβολές στο GNSS γίνονται ως αμυντικό μέτρο και χρησιμοποιούνται σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου για να μπλοκάρουν και να παραπλανήσουν σήματα σε ευαίσθητες τοποθεσίες, για να διαταράξουν τη συλλογή πληροφοριών και τα συστήματα πλοήγησης όπλων όπως πυραύλους και drones. Τόσο οι ρωσικές πόλεις κοντά στην Ουκρανία όσο και οι ισραηλινές πόλεις που βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν τακτικά παρεμβολές στα GPS.

Σύμφωνα με Λιθουανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού εξειδικευμένου για παρεμβολές GNSS, συμπεριλαμβανομένων παρεμβολών και πλαστογράφησης, σε διάφορες αποστάσεις, με διαφορετική διάρκεια και ένταση.

Κομβικής σημασίας το Καλίνινγκραντ και η χερσόνησος Κόλα

Ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ πιστεύεται ότι είναι κόμβος για τέτοιες δραστηριότητες. Η περιοχή αποτελεί ένα στρατηγικό ρωσικό «φυλάκιο» – το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία – είναι μια σημαντική ρωσική στρατιωτική τοποθεσία και επομένως μια αξιοσημείωτη απειλή για τα γύρω κράτη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Λιθουανικό υπουργείο Άμυνας, στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, η Ρωσία διαθέτει αυτά τα συστήματα και τα χρησιμοποιεί για παρεμβολές GNSS.

Βορειότερα από το Καλίνινγκραντ, οι φινλανδικές και νορβηγικές αρχές έχουν αναγνωρίσει τη χερσόνησο Κόλα ως άλλο κέντρο δραστηριότητας ηλεκτρονικού πολέμου. Η απομακρυσμένη περιοχή βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο και έχει περιγραφεί ως «το επίκεντρο» των περιφερειακών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας και των ευρύτερων προσπαθειών προβολής ισχύος.

Πηγή: insider.gr//Τέρρυ Μαυρίδης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments